Principes van Tai Chi: verbinding, dubbelgewicht en integratie

Tai Chi integratie

Met de opkomende populariteit van Tai Chi (vooral onder de millennials!) wil ik je graag informeren over de principes van Tai Chi in deze driedelige serie. Vandaag de derde blogpost! De principes van Tai Chi: cirkels, timing en Sung kun je hier lezen en de principes van Tai Chi: gronden, middelpuntzoekende heupkracht en het onder- en bovenlichaam kun je hier lezen.

Verbinding

In Tai Chi moet elke beweging worden verbonden met de volgende beweging, wat betekent dat elk lichaamsdeel is bevestigd aan een deel en wordt verplaatst door een deel dat net daarvoor is verplaatst.

Dit initieert een vloeiende golf van energie door het lichaam, gecreëerd door het ritme van beweging en de omstandigheden waarin elk deel van het lichaam is uitgelijnd en verbonden met elk ander deel. Elke beweging begint in de voeten, stijgt op door de benen die de taille roteren, waardoor de ribbenkast draait, die vervolgens de armen beweegt. De handen volgen als laatste. Kun je het nog volgen?

In elke Tai Chi-beweging wordt elke verbinding behouden, maar soms wordt de ene verbinding benadrukt boven de andere, hoewel ze allemaal nog steeds gelijktijdig plaatsvinden. De benadrukte verbinding kan van de linkervoet of been naar de linkerarm of hand zijn, maar het kan ook van de rechtervoet of been naar de rechterarm of hand (een verbinding aan dezelfde kant). Het kan ook diagonaal zijn, van de linkervoet of been naar de rechterarm of hand, of van rechts naar links.

Bij het onderhouden van de verbinding, zijn de lichaamscoördinatie en de timing van de beweging bepalend. Elk deel van het lichaam moet elk ander deel weerspiegelen en moet moeiteloos bewegen, waarna dit een soepele krachtoverdracht door het lichaam teweegbrengt en elk deel lijkt tegelijk te bewegen.

Dubbelgewicht vermijden

Tai Chi-bewegingen mogen niet dubbel worden gewogen; dat is vijftig procent van het lichaamsgewicht op één been en vijftig procent op het andere. Men moet altijd meer gewicht op één been hebben, zoals zeventig procent op één been en dertig procent op het andere of honderd procent op één been zoals in “de trap” en andere vormen en overgangsbewegingen.

Wanneer iemand honderd procent van het gewicht op één been heeft, wordt dit volheid genoemd en wordt het niet-gewogen been leegheid of leegte genoemd. Dus moet men onderscheid maken tussen volheid en leegte in Tai Chi-bewegingen. De woorden “volheid” en “leegte” worden gewoonlijk gelijkgesteld aan “substantieel” en “niet substantieel”.

In Tai Chi, wanneer het lichaamsgewicht constant van been naar been verandert, meestal met zeventig procent van het lichaamsgewicht op één been en dertig procent op het andere, resulteert dit in de natuurlijke stroom van de bewegingen. Dubbelgewicht zal echter niet resulteren in de vloeiende stroom van zowel Chi als beweging door het lichaam, en dus zal de behendigheid worden verminderd.

Dubbelgewicht moet ook in de handen worden vermeden, met name voor gevorderden.

Integratie

Wellicht is de afsluiter van mijn driedelige Tai Chi reeks iets te spiritueel voor de meesten, maar ik stuitte op dit stukje en wilde dit graag met jullie delen. Ik heb geprobeerd om het minder zweverig te maken, dan hoe ik het vond.

Het beoefenen van Tai Chi gaat niet alleen over lichaamsbeweging of fit worden, noch alleen over technieken – je bent geen meester geworden als alle technieken goed zijn geleerd.

Tai Chi gaat ook over het realiseren van de essentie van “iemands wezen”; er is overal energie – niet alleen fysieke lichamen – en dit werkt samen en verbindt energetisch en spiritueel.

Tai Chi-technieken zijn een middel, geen doel: ze zijn het middel om te beseffen dat er een interne wereld is – de aspecten van jezelf – en een externe wereld. Beide hebben betrekking op elkaar en moeten worden geïntegreerd. Tai Chi-technieken zijn ook een methode om slapende zintuigen te activeren door middel van training, waardoor het cultiveren van het fysieke, energetische en spirituele lichaam wordt bereikt.

Wanneer de slapende zintuigen worden gewekt, kun je ook de Chi van andere mensen voelen en ermee omgaan en kun je verbeterde intuïtie en empathie bereiken.

Ook Tai Chi-technieken en houdingen, waaronder enkele Qigong-houdingen, stellen de gigantische reserve van ongebruikte energie in staat om wakker te worden. Dit kan het bewustzijn naar een dieper deel bewegen. Door regelmatige beoefening van Tai Chi ervaar je momenten van diep inzicht en duidelijkheid van het dagelijks leven, wat soms resulteert in geweldig creatief werk of de oplossing voor een probleem.

In Tai Chi is het doel om de verschillende aspecten van “iemands wezen” te verenigen en te integreren met de aspecten van de externe wereld, zodat je niet alleen op de hoogte bent van alle verschillende aspecten, maar iedereen verenigd en geïntegreerd wordt.

Dit wordt bereikt wanneer alle juiste Tai Chi-houdingen, de juiste interne principes van Tai Chi en de methoden van Tai Chi-oefening zijn geleerd en geabsorbeerd.

Dit zijn de voorwaarden; ze zijn een middel om een ​​hoger niveau van Tai Chi te bereiken.

Bedankt voor het lezen van mijn driedelige blogreeks!