Week van Het Vergeten Kind

29 januari tot en met 4 februari was het de Week van Het Vergeten Kind.

Tijdens de Week van het Vergeten Kind hadden wij het Hartenhuis van het Vergeten Kind opgehangen. Hiermee vragen we speciale aandacht voor een thema rondom kwetsbare kinderen in Nederland.

Het hartenhuis symboliseert een veilig en liefdevol thuis voor ieder kind in Nederland. Helaas hebben niet alle kinderen zo’n thuis.

Wat is het Hartenhuis?

Met dank aan de Het Vergeten Kind-website: Geen enkel kind heeft het voor het kiezen waar zijn wieg staat. En als er thuis dingen mis gaan, geven kinderen zichzelf daarvan de schuld. Terwijl zij altijd alleen maar slachtoffer zijn. Het Vergeten Kind wil dat Nederland niet langer wegkijkt, maar deze kwetsbare kinderen helpt. Dagelijks worden zij geconfronteerd met ernstige problemen. Problemen waar zij niets aan kunnen doen maar waar ze wel de dupe van zijn. Hierdoor raken ze geïsoleerd en getraumatiseerd. We mogen niet vergeten dat deze kinderen onze hulp dringend nodig hebben. 

Om iets niet te vergeten, gebruiken mensen vaak Post-it® Notes. Vanuit deze gedachte ontwikkelde Het Vergeten Kind samen met The Gardeners een vrolijke Post-it® Notes art campagne om op een positieve manier iedereen eraan te herinneren dat we ons moeten blijven inzetten voor alle kwetsbare kinderen in Nederland, die vaak onzichtbaar zijn voor velen. Wij geven ze een stem, vertellen hun verhalen en we blijven ons inzetten om hun situatie te verbeteren. Nu en morgen. 

Meer dan Shaolin Kids lesgeven

Wij geven meer dan alleen les. Wij hopen dat alle kinderen zich bij ons thuisvoelen, geliefd en gezien. Daarom vonden wij het zo belangrijk om deze boodschap te delen. Al een aantal mensen en kinderen vroegen wat de post-its op het raam betekenden en leerden over Het Vergeten Kind. Dat is toch mooi?

Het thema van Het Vergeten Kind 2020

Tienduizenden kinderen in Nederland zien veel hulpverleners aan zich voorbij trekken, maar niemand blijft. Het vergeten kind blijft steeds opnieuw alleen achter. Kinderen die in het jeugdzorgsysteem terechtkomen krijgen veel te veel verschillende hulpverleners te zien. Al deze veranderende gezichten zijn niet goed voor het herstel en de ontwikkeling van deze kwetsbare kinderen. Het steeds weer opnieuw leren vertrouwen, weer opnieuw over een trauma vertellen en steeds weer een vertrouwenspersoon kwijtraken, is bovenop de trauma’s die ze al hebben, psychisch erg zwaar. Het kind begrijpt niet waarom hulpverleners maar komen en gaan. Het geeft ze het gevoel dat ze telkens in de steek worden gelaten en alleen op de wereld zijn.

Meer informatie over Het Vergeten Kind?

Voor meer informatie kun je https://www.hetvergetenkind.nl/ bezoeken. Mocht je volgend jaar willen helpen, dan kun je contact opnemen met mij (Angel).