7 levenslessen van de Tao

De Tao Te Ching is het op één na meest vertaalde boek in de wereldliteratuur en vormt de basis van het taoïsme. Het boek leert hoe je in harmonie met de wereld kunt leven. Klinkt goed, nietwaar? Hieronder 7 levenslessen van de Tao. Mochten deze 7 levenslessen je nieuwsgierig maken, dan raad ik je het boek Tao Te Ching New Edition aan. Dit is het boek dat ik zelf heb gelezen. Daarnaast staat het ook heel mooi op je boekenplank =)!

Kijk in jezelf en je vindt alles wat je nodig hebt.

Anderen kennen is intelligentie, jezelf kennen is ware wijsheid. Anderen beheersen is kracht. Jezelf beheersen is echte kracht.

Tao Te Ching

Onze cultuur is erop gericht om meer te verdienen – meer geld, meer van jezelf. Deze acties worden beschouwd als yang vanuit een taoïstisch perspectief en zijn gebaseerd op uiterlijke en externe bewegingen.
Yin en Yang beschrijven de natuur in dualiteiten met twee tegengestelde, complementaire en onderling afhankelijke krachten.
Je hebt een balans tussen Yin en Yang nodig. Je moet tijd besteden aan het cultiveren van je Ying, wat je innerlijke ervaring is. Je kunt dit doen door meditatie en opmerkzaamheid, zodat je een diepere bron van energie en balans hebt om uit te putten.

Je komt vrij door jezelf te laten gaan

Onderzoek de dingen waaraan je je vastklampt en die jou of anderen pijn doen. Gehechtheid aan gehechtheid, gehechtheid aan veiligheid, gehechtheid aan controle. Het ontwikkelen van een staat van niet-gehechtheid maakt je vrijer om je hart breder te openen.

Als je jezelf echt wilt kennen, laat dan je labels los

Als je jezelf definieert, kun je niet weten wie je werkelijk bent. Wat je elke dag tegen jezelf zegt, wordt je zelfgevoel en stuurt je gedachten en acties. Label jezelf niet en laat niemand anders jou labelen. Je bent veel vrijer om van ervaring naar ervaring, emotie naar emotie te gaan als je niet aan één manier van denken wordt geketend. Het is zoveel gemakkelijker om van een fout af te komen als je die niet bij je draagt.

Vriendelijkheid en mededogen zullen uiteindelijk altijd winnen

De weg van de rivier. De rivier voedt alles waar hij doorheen gaat, hij gaat verder zonder erkenning te zoeken.

Tao te Ching

Wanneer je mededogen oefent, krijg je een goed inzicht in jezelf. Als je anderen op de eerste plaats zet, zet je jezelf op de eerste plaats. Het lijkt een teken van zwakte, maar het is een teken van kracht

Wees jezelf zonder om te geven wat anderen denken

Het kan je schelen wat andere mensen van je denken en je zult altijd hun gevangene zijn.

Tao Te Ching

Wijsheid en kracht komen voort uit nederig blijven

De wijze man is iemand die weet wat hij niet weet.

Tao Te Ching

Verandering is onvermijdelijk, dus omarm het, ook als het ongemakkelijk is

In plaats van te vechten tegen de toestand van je leven, moet je de dingen hun natuurlijke loop laten nemen.

Ik hoop dat je het een interessant artikel vond, ook al spreekt alles eigenlijk voor zich. Soms is het goed om even bij de kleine dingen stil te staan en de dingen te lezen die je eigenlijk wel weet.

Mocht je meer over het boek willen bespreken, spreek mij dan aan tijdens de les of laat een reactie achter.