Acupressuur voor yin yoga

yoga acupressuur

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (en vele andere oosterse geneeswijzen) bevat het lichaam kanalen van Qi of prana. Deze kanalen worden in de Chinese geneeskunde meridianen genoemd. Deze meridianen fungeren als toegangspoorten tot het ‘energetische’ of ‘subtiele lichaam’-systeem.

Elk kanaal is gerelateerd aan een paar interne organen en kan worden geactiveerd door middel van acupunctuur, aanraking, beweging of meditatie. Langs elk van deze kanalen liggen acupressuurpunten die specifieke functies of acties hebben.

Tijdens een yin yoga-oefening kan het nuttig zijn om een ​​paar van deze acupressuurpunten zachtjes te masseren. Omdat elk punt een gerelateerd meridiaan- en orgaansysteem heeft, verhoogt het gebruik van specifieke punten tijdens je oefening de therapeutische voordelen van een bepaalde reeks of houding.

Begin met het vinden van de onderstaande punten. Oefen lichte druk uit op het punt en verhoog de druk geleidelijk met de tijd. Gebruik je duim om zachtjes in een cirkelvormige beweging te drukken of, als je dat liever hebt, kun je stil blijven. Houd het punt 30 seconden vast tot 1-2 minuten. Let erop dat het ook comfortabel aanvoelt. Alle onderstaande punten zijn aan beide kanten van het lichaam aanwezig.

Nier 1 (Yongquan) / (Tala Hrdaya)

Dit is het laagste en meest aardingspunt op het lichaam. In de Ayurvedische geneeskunde hangt dit punt nauw samen met het punt genaamd Tala Hrdaya. Nier 1 helpt overtollige energie sterk af te voeren. Daarom is het een uitstekend punt als je angst of slapeloosheid ervaart. Het is ook handig voor oververhitting, zoals opvliegers en nachtelijk zweten in verband met de menopauze.

De locatie van dit punt bevindt zich op de voetzool in de groef net onder en in het midden van de pads van de grote teen en tweede teen.

Lever 3 (Tai Chong)

In de Chinese geneeskunde is het leverkanaal gerelateerd aan de “soepele stroom van Qi”. Wanneer de lever stagneert, voel je je meer gespannen en prikkelbaar. Over het algemeen beweegt leverenergie graag, dus als je op dit punt drukt, worden emoties, gedachten en fysieke blokkades in beweging gebracht. Het is geweldig voor algehele stress, hoofdpijn, onregelmatige menstruatie en pijn.

Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de voet, in de holte tussen de botten van de grote teen en tweede teen.

Pericardium 6 (Nei Guan)

Het hartzakje wordt beschouwd als de “hartbeschermer” en is daarom nauw verbonden met de functies van het hart. Pericardium 6 is een goed punt om de borst te openen en het hart te reguleren. Het kan worden gebruikt voor ondersteuning tijdens hartgerichte emotionele problemen en om de geest te kalmeren. Het is echter het meest bekend om zijn effect op de maag bij misselijkheid, reisziekte en ochtendmisselijkheid.

Pericardium 6 bevindt zich in het midden van de binnenkant van de pols, twee duimbreedtes omhoog de arm weg van de polsplooi.

Milt 6 (San Yin Jiao)

Voeg druk toe op dit punt om je op de miltmeridiaan te richten. Volgens de Chinese geneeskunde kan de milt zwaar worden door te veel verwerkt of zoet voedsel. Het indrukken van dit punt is vooral handig als je je zwaar voelt door spijsverteringsstoornissen. Het is ook nuttig om het spijsverteringssysteem in het algemeen te ondersteunen en op te bouwen.

Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van het been. Meet 4 vingerbreedtes direct boven de binnenste enkel. De punt bevindt zich aan de binnenkant van het bot (de mediale top van het scheenbeen). De meeste mensen vinden een plek in de buurt van dit gebied die iets gevoeliger aanvoelt.

Long 1 en 2 (Zhong Fu en Yun Men)

Deze longpunten zijn vooral handig als je werkt met ademhalingsproblemen of als je verdriet verwerkt. Tijdens je yin yogales kunnen sommige poses deze punten comprimeren en andere zullen de compressie vrijgeven. Je kunt ook op deze punten lichte druk uitoefenen aan het begin van de les of tijdens een ondersteunde rugbuiging die de borst opent.

Deze twee punten bevinden zich bovenaan de borst in de kleine groef onder de kruising van het sleutelbeen en de schouder aan weerszijden van de bovenste borst. Als je je vinger langs en onder het sleutelbeen beweegt, beginnend in het midden en naar buiten, kom je bij een holte aan het einde van het sleutelbeen, waar de punten zich bevinden.

Mocht je de punten niet kunnen vinden, dan kun je de Chinese namen googlen of het aan mij vragen tijdens de yin yoga les!