Drakendans

Chinese drakendans

In China hebben we een leeuwendans en een drakendans. Beide dansen bevatten veel Shaolin Kung Fu bewegingen. De Drakendans (vereenvoudigd Chinees: 舞龙; traditioneel Chinees: 舞龍; pinyin: wǔ lóng) mag niet verward worden met de leeuwendans en is een vorm van traditionele dans en uitvoering in de Chinese cultuur. Net als de leeuwendans (hier heeft Angel een blog over geschreven) wordt het meestal gezien in feestelijke vieringen. De dans wordt uitgevoerd door een team van ervaren dansers die een lange en flexibele draak creeëren met behulp van palen die op verschillende, maar regelmatige plekken langs de lengte van de draak zijn geplaatst. Het dansteam simuleert de ingebeelde bewegingen van deze draak op een golvende manier. Vergis je niet, dit is best pittig!

Drakendans tijdens Chinees Nieuwjaar

De drakendans wordt vaak uitgevoerd tijdens het Chinese Nieuwjaar. Chinese draken zijn een symbool van de Chinese cultuur en er wordt aangenomen dat ze geluk brengen aan mensen. Hoe langer de draak in de dans is, hoe meer geluk de draak de gemeenschap zal brengen.

De draken worden verondersteld eigenschappen te bezitten die grote kracht, waardigheid, vruchtbaarheid, wijsheid en gunstige eigenschappen hebben. Het uiterlijk van een draak is zowel angstaanjagend als gewaagd, maar de draak bedoelt het allemaal goed. De draak was een soort teken om keizerlijk gezag te vertegenwoordigen. De bewegingen in de Drakendansvoorstelling symboliseren traditioneel historische rollen van draken die kracht en waardigheid tonen.

Wij werken samen met Jeugd Sport Fonds. Wij zijn van mening dat elk kind moet kunnen sporten en leren. Jeugd Sport Fonds zorgt ervoor dat kinderen die graag willen sporten en leren, lid kunnen worden van een sportvereniging of cultuurinstelling als hier vanuit thuis onvoldoende financiële middelen zijn.

Enthousiast geworden? Neem contact met ons op voor een proefles.