Leeuwendans

Leeuwendans

Chinese leeuwendans

In China hebben we een leeuwendans en een drakendans. Beide dansen bevatten veel Shaolin Kung Fu bewegingen.

Een leeuwendans kent geen vaste volgorde. Deze dans wordt aangepast aan de gelegenheid en de situatie. Goede leeuwendansspelers improviseren veel tijdens de leeuwendans. Belangrijk om te weten is dat de Leeuwendans altijd begint en eindigt met een drievoudige groet aan eigenaar (of gastheer) en gasten.

De leeuw kent 8 emoties: agressie, honger, angst, dronkenschap, slaap, nieuwsgierigheid, opwinding en voorzichtigheid. Een goede leeuwendanser weet deze emoties tijdens de leeuwendans haarfijn uit te drukken, waardoor de leeuw echt tot leven komt.

Vijf verschillende soorten leeuwen

Er worden verschillende kleuren gebruikt om de leeftijd en het karakter van de leeuwen aan te duiden. De leeuw met witte vacht wordt beschouwd als de oudste van de leeuwen, terwijl de leeuw met de goudgele vacht het middelste kind is. De zwarte leeuw wordt beschouwd als de jongste leeuw en de beweging van deze leeuw moet snel zijn als een jong kind of een eigenwijze tiener.

De kleuren kunnen ook het karakter van de leeuw vertegenwoordigen: de gouden leeuw staat voor levendigheid, de rode leeuw staat voor moed en de groene leeuw staat voor vriendschap. Er zijn ook drie leeuwentypes die drie historische personages vertegenwoordigen in het klassieke verhaal van The Three Kingdoms.

  • De Liu Bei leeuw is de oudste van de drie broers en heeft de kleur geel (eigenlijk keizerlijk geel toen hij de eerste keizer van het Shu-Han Koninkrijk werd). Deze leeuw heeft een veelkleurige staart (met witte onderkant) die de kleuren van de vijf elementen aangeeft. Oudere Liu Bei-leeuwen hebben ook zwart in de staart, terwijl de nieuwe dat niet hebben. Er zijn drie munten op de kraag. Deze leeuw wordt gebruikt door scholen met een gevestigde krijgskunstmeester (Sifu) of organisatie en staat bekend als de Rui Shi (letterlijk vertaald: ‘Gunstige leeuw’).
  • De Guan Gong leeuw heeft een rood gezicht, zwarte haren, met een lange zwarte baard (hij stond bekend als de “Hertog met de mooie baard”). De staart is rood en zwart en heeft een witte onderkant. Hij staat bekend als de tweede broer en sport twee munten op de kraag. Deze leeuw staat bekend als de Xing Shi (letterlijk vertaald: ‘Ontwaakte Leeuw’).
  • De Zhang Fei leeuw heeft een  zwarte gezicht met een korte zwarte baard, kleine oren en zwarte haren. De staart is zwart en wit met een witte onderkant. Traditioneel had deze leeuw ook bellen op het lichaam. Als de jongste van de drie broers, is er slechts een enkele munt op de kraag. Deze leeuw staat bekend als de Dou Shi (letterlijk vertaald: ‘Vechtende Leeuw’), omdat Zhang Fei snel opvliegend was en graag vocht. Deze leeuw wordt gebruikt door clubs die net zijn begonnen of door mensen die een uitdaging willen aangaan.

Later werden nog drie leeuwen aan de groep toegevoegd.

  • De leeuw met het groene gezicht vertegenwoordigde Zhao Yun of Zhao Zi Long. De groene leeuw heeft een groene staart met zwart en een witte onderkant, evenals een witte baard en een ijzeren hoorn. Vaak de vierde broer genoemd, wordt deze leeuw ook de Heldhaftige Leeuw genoemd omdat Zhao door het miljoen manleger van Cao Cao zou rijden om het kind van Liu Bei te redden en zich een weg terug te vechten.
  • De gele leeuw heeft een geel gezicht en lichaam met witte baard en vertegenwoordigt Huang Zhong, die deze kleur kreeg toen Liu Bei opstond om keizer te worden. Deze leeuw wordt de Rechtvaardige Leeuw genoemd.
  • De witte leeuw staat bekend als Ma Chao. Hij kreeg deze kleur toegewezen, omdat hij altijd een witte armband droeg in zijn strijd, om aan te geven dat hij rouwde om zijn vader en broer die werden vermoord door Cao Cao. Deze leeuw wordt daarom ook wel de Begrafenis Leeuw genoemd en wordt nooit gebruikt, behalve voor de begrafenis van een meester of een belangrijk hoofd van een groep. In dergelijke gevallen wordt de leeuw meestal direct na gebruik verbrand omdat het als schadelijk wordt beschouwd om in de buurt te blijven. 

Muziek tijdens de Leeuwendans

Muziek speelt een belangrijke rol bij de leeuwendans. Meestal volgt de trommel de bewegingen van de leeuw. De andere instrumenten (bekken en gong) volgen dan het ritme van de trommel. De verschillende bewegingen van de leeuw kennen elk hun eigen ritme.

Wij werken samen met Jeugd Sport Fonds. Wij zijn van mening dat elk kind moet kunnen sporten en leren. Jeugd Sport Fonds zorgt ervoor dat kinderen die graag willen sporten en leren, lid kunnen worden van een sportvereniging of cultuurinstelling als hier vanuit thuis onvoldoende financiële middelen zijn.

Enthousiast geworden? Neem contact met ons op voor een proefles.