yoga acupressuur

De Yin Yoga lessen vinden woensdag plaats. Zie het rooster voor het volledige overzicht.

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een soort yoga waarvan lang houdbare houdingen zo zijn ingesteld dat er geen spiercontractie of gebruik is. Yin Yoga is heel anders dan andere stijlen van yoga. De oorsprong ervan combineert de Hatha-yogatraditie van India met de Taoïstische yogatraditie van China: de asana’s (poses) zijn ontleend aan Hatha, terwijl de benadering afkomstig is van het Taoïstische principe van yin en yang.

In de Taoïstische filosofie is yin het koele, stabiele, onveranderlijke en vrouwelijke aspect. Yang is het mannelijke, actieve, leidende aspect. Hier in het Westen leven we in een Yang-cultuur – en het grootste deel van onze yoga weerspiegelt dat. Daar is niets mis mee, maar het heeft de neiging ons uit balans te brengen, vooral als we meestal yang-stijlen van yoga beoefenen, zoals Vinyasa of Ashtanga. Te veel focus op de yang-aspecten van onszelf kan ons moe, overweldigd en gestrest maken. We hebben de yin-kant nodig om ons af te stemmen, te voeden en te verjongen.

Yin Yoga houdingen zien er misschien hetzelfde uit als hun yang-tegenhangers, maar ze hebben verschillende namen en worden anders beoefend. Yin Yoga is ontworpen om het bindweefsel te belasten en te versterken (de gewrichten, pezen).Het is belangrijk dat de spieren in deze houdingen niet worden aangetrokken; je ontspant je het liefst zoveel mogelijk. Deze yoga vergroot het bewegingsbereik en is een van de beste wegen naar verbeterde flexibiliteit.

Yin Yoga is niet bedoeld om andere yogastijlen of lichaamsbeweging te vervangen, maar om alle yang-energie in ons leven in evenwicht te brengen. In onze cultuur hebben de meesten van ons een beetje meer yin in hun leven nodig. Mocht je meer willen weten, dan kun je onze blogs lezen!

Yin Yoga les

In de yin yoga les worden de asana’s gemiddeld 3 tot 5 minuten vastgehouden.

  • Vind je grens
  • Wees stil
  • Houd de pose vast

Yin Yoga is geen intense “work-out”. Als je Yin Yoga beoefent, verlies je geen kracht en hoewel het niet is ontworpen om spierkracht op te bouwen, ondersteunt het dat wel door de hele structuur rond de spieren en gewrichten gezonder te laten groeien.

Er is geen uniform voor de yogalessen. Draag wat lekker zit en iets waar jij je goed in kunt bewegen. Voor Yin Yoga hoef je geen sportschoenen aan te trekken, dit kun je op je blote voeten of sokken doen.

Angel, de yoga instructrice is Yoga Alliance gecertificeerd.

Enthousiast geworden? Neem contact met ons op voor een proefles.

yoga acupressuur