De meest bekende Shaolin Kung Fu stijlen

Wat ik zelf het leukst vind aan Shaolin Kung Fu, is de grote hoeveelheid verschillende stijlen en vormen. Van tijgerklauw tot Gouden Slang, de meeste dieren worden bestudeerd en beoefend in de hele Kung fu wereld. Alhoewel Shaolin misschien wel de meest effectieve is, heb je zoveel stijlen van Kung fu.

Zoals het gebruikelijke systeem van Chinese gevechtskunsten, worden Shaolin gevechtsmethoden onderwezen via vormen (套路; tàolù). Vormen die technisch nauw verwant zijn, worden aan elkaar gekoppeld en worden beschouwd als dezelfde substijl.

Deze stijlen worden meestal de kleine en grote vormen genoemd, zoals de kleine en grote hong quan, die samen de Shaolin hong quan stijl vormen. En zo zijn er meerdere vormen met een grote en kleine vorm.

Er zijn ook enkele stijlen met één vorm, zoals taizu chang quan. Deze stijlen zijn niet compleet of op zichzelf staand, dit is slechts een classificatie van verschillende vormen van Shaolin kung fu op basis van hun technische inhoud.

Shaolin kung fu kent meer dan honderden bestaande stijlen. Er is documentatie over meer dan duizend bestaande vormen, waardoor Shaolin de grootste school van krijgskunst ter wereld is.

In de Qing-dynastie (1644-1911) kozen Shaolin-monniken 100 van de beste stijlen van Shaolin kung fu en daarna maakten ze een shortlist van de 18 beroemdste daarvan. Elke stam van Shaolin monniken heeft echter altijd zijn eigen stijl gekozen.

Elke stijl leert unieke methoden om te vechten (散打; sàndǎ) en de gezondheid te bewaren via één of enkele vormen. Om een compleet systeem te leren, beheersen Shaolin monniken een aantal stijlen en wapens.

De meest bekende stijlen van Shaolin kung fu zijn:

Arhat’s 18 hands:

Flood style:

Explosive style:

Penetrating-Arms style:

Long Guard the Heart and Mind Gate style:

7-star style:

Plum Blossom style:

Arhat style:

Drunken style:

Wil je dit ook heel graag leren? Meld je dan aan voor een gratis proefles.