De vijf elementen: de kwaliteiten van de vijf elementen

Five elements feng shui

Zoals we eerder vermeldden, zijn de Vijf Elementen de belangrijkste energetische bouwstenen voor alles wat bestaat in het universum. Ze manifesteren zich in alle fenomenen, fysiek en niet-fysiek, gezien en ongezien. Van de opkomst en ondergang van iemands geluk (Four Pillars of Destiny), de wereldgebeurtenissen die elke dag om ons heen plaatsvinden, de ingewikkelde inbouw van de interne organen en menselijke emoties (traditionele Chinese geneeskunde) tot de energetische verschuivingen in onze fysieke omgeving . Door het begrip van de aard van de Vijf Elementen en hun interactieve cycli, beginnen we de wereld door een andere lens te zien. Ik neem je graag mee op deze interessante reis! Er komt heel veel informatie op je af, dus mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag 🙂

Element: Hout

De energie van Hout is opstandig en opwekkend, net als de rijzende zon in het oosten en het seizoen van de lente. Het is het nieuwe begin van een levenscyclus. Hoor je het geluid van de zaden die door de grond barsten met de impuls van energie die zo sterk is dat deze door de grond van de winter breekt? Het nieuwe gras duwt door de sneeuw. Het gaat om vernieuwing, het gaat om wedergeboorte na de duisternis van de winter.

Bij houtenergie gaat het om vooruitgaan, een directe en assertieve energie die zich niet verontschuldigt om dingen uit de weg te duwen. Het streeft naar licht en vertegenwoordigt onze visie in het leven.

Hout heeft betrekking op de lever en galblaas in TCG. Wanneer de Hout-energie uit balans is, is de persoon meestal zwak in zijn of haar lever en heeft hij of zij de neiging om snel gestrest te raken. De beste manier om goed voor de lever te zorgen, is om een ​​goede nachtrust te hebben, omdat de lever midden in de nacht rust neemt.

Waarom is alcohol drinken slecht voor de lever?

Dit komt omdat alcohol een scherpe smaak heeft, die metaalenergie vertegenwoordigt. Metaal bestuurt (of snijdt) hout – en verzwakt daarom de lever.

Een persoon met een gebalanceerde houtenergie moet zelfverzekerd, ambitieus, creatief en optimistisch zijn en een visie op het leven hebben.

Gezond Hout stelt je in staat om nieuwe ideeën te genereren. Als de Hout-energie stagneert, kan dit disharmonie in de lever of galblaas veroorzaken, wat zich kan uiten in negatieve emoties zoals woede, frustratie, depressie en wrok. De persoon met een onbalans in het Hout is ook vaak inflexibel en mist het vermogen tot een evenwichtige besluitvorming.

Element: Vuur

Het element vuur vertegenwoordigt het hart en de geest. Het regeert het vermogen om blij en medelevend te zijn, de bereidheid om je open te stellen voor een ander persoon, het vermogen om lief te hebben. Veel paranormaal begaafden of helderzienden behoren vaak tot het Vuur-element of hebben sterke Vuurenergie. Dit komt omdat de Vuurenergie hen in staat stelt om gemakkelijk verbinding te maken met de spirituele wereld, die ook een hoger bewustzijn is.

Vuur is ook het vermogen om te spreken en onszelf uit te drukken. Gezond Vuur geeft de mogelijkheid om “vanuit het hart te spreken” en liefde en vreugde, verbondenheid en eenheid te ervaren.

Wanneer er een onbalans van Vuurenergie in iemands grafiek te zien is, voelt de persoon meestal een gebrek aan verbinding met het hogere zelf, ze voelen meestal niet dat ze behoren tot de samenleving of deze planeet en voelen zich leeg van binnen. Dit gebrek aan zelfliefde kan problemen in verschillende vormen in het leven vertonen, zoals verslavingen, ziekte, het verzamelen van materiële bezittingen en gokken.

Als we dit begrijpen, weten we dat de enige manier om onze ‘schijnbaar onoplosbare’ levensproblemen op te lossen het teruggaan naar de basis is om de kern van het probleem te ontdekken om het evenwicht van de Vijf Elementen te herstellen.

Element: Aarde

Na het actieve en uitgestrekte zomerseizoen begint energie zich te vestigen, te verzamelen en naar binnen te gaan. Dit is het seizoen van de Aarde, meestal in de late zomer. De energie van de Aarde is rustgevend, harmoniserend en geaard. Het archetype van de energie is de Moeder Aarde. Het is zorgzaam, beschermend en voedend. Dit is waar de levenskracht zich begint te verzamelen en naar binnen gaat om zich voor te bereiden op de tijd van de oogst: herfst, wat Metaalenergie is. In ons lichaam heeft de Aarde-energie betrekking op de milt en de maag. Het zijn de organen die voedsel kunnen verteren en transformeren in vitale elementen in ons bloed en door ons lichaam kunnen verspreiden. Een gezonde milt en maag geven ons het vermogen en de kracht om gecentreerd en geaard te zijn.

We voelen ons vitaal, veilig, stabiel en energiek. We vertrouwen er volledig op dat Moeder Aarde ons altijd van overvloed voorziet.

Wanneer de Aarde-energie wordt geactiveerd en uitgelijnd, maken we gemakkelijk een verbinding met onszelf. We hebben de mogelijkheid om naar binnen te gaan en na te denken over het leven en wij kunnen de levenservaring omzetten naar kennis en wijsheid. We hebben gezonde grenzen en zelfvertrouwen. Als de Aarde-energie uit balans is, heb je waarschijnlijk een slechte spijsvertering, ben je gedesoriënteerd en verstrooid. Je vindt het moeilijk om je te concentreren en je milt is waarschijnlijk uitgeput. De emotie met betrekking tot het element Aarde is zorg.

Als je Aarde-energie vastzit, kan dit zich uiten in negatieve emoties zoals obsessie, overmatige zorgen en overdenken. De extreme manifestatie is paranoia, obsessief-compulsief gedrag. Dit kan een vicieuze cirkel veroorzaken omdat deze obsessies de miltenergie verder verzwakken en resulteren in lethargie en congestie.

Element: Metaal

De herfst is de energie van metaal – het oogstseizoen. De energie is op dit moment het meest samentrekkend. Het is tijd om na te denken en te integreren om dingen tot bloei te brengen en de nieuwe zaden voor toekomstige groei te planten. Dit is ook de tijd waarin de natuur zichzelf bevrijdt van wat niet nodig is. Bomen laten hun bladeren los ​​en laten los wat hen niet langer dient. Met die bladeren produceert het zijn eigen compost, waardoor de grond wordt verrijkt en de volgende cyclus de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om te groeien. Het archetype van de Metaalenergie is de alchemist. Het is introverend en verzamelend, geconcentreerd en onderscheidend. Metaal belichaamt de kracht van terughoudendheid, scheiding en verfijning. Metaal heeft betrekking op de longen en dikke darm. De functies van deze organen gaan over eliminatie. Het metalen element is een levensadem; het gaat over onze eigen zuiverheid, onze spirituele essentie, ons vermogen om verbinding te hebben met een ‘hemelse energie’, omdat de longmeridiaan de ‘ontvanger van hemelse Qi’ is.

Door ons verbinding te geven met de hemelse rijken, helpt Metaal ons te begrijpen dat er meer is dan de ‘dag tot dag’ van het leven – we zijn verbonden met ‘Alles dat is’ en daarin is de bron van onze echte zelfvertrouwen.

Wanneer Metaalenergie in balans en energiek is, respecteer je anderen en jezelf, ben je bereid erkenning te geven en te ontvangen voor het prachtige wezen dat je bent. Metaalmensen zijn (meestal) intelligent, georganiseerd, opmerkzaam en hebben het vermogen om grondstoffen om te zetten in pure essentie. De uitdaging voor Metaal-mensen in het leven is het vermogen om los te laten wat ons niet langer dient. Dit is het proces van de diepe transformatie door ons lichaam, onze geest en onze ziel.

Element: Water

De energie van Water is innerlijk en daalt af, net zoals de aard van Water diep is. Dit is het seizoen van de winter: de tijd voor rust en winterslaap, wanneer natuur en dieren zich terugtrekken om hun reserves voor de volgende cyclus op te bouwen. Dit is een stillere, meer reflecterende tijd van het jaar; zoals ’s nachts, wanneer de energie het meest Yin is. Om de eigenschappen van Waterenergie te begrijpen, moet je denken aan de vele manieren waarop water zich in de natuur presenteert: een machtige rivier of een druppelende stroom, oceaangolven, een bevroren meer of zachte regen.

Water heeft het vermogen om moeilijkheden te vermijden, rond obstakels te stromen en uitdagingen aan te gaan. Het is soms zacht en zachtaardig, maar het bevat ook een enorme hoeveelheid kracht die, in een stortvloed of na verloop van tijd, rotsen glad kan maken en het land kan overstromen. De manifestatie van Water in ons lichaam zijn de nieren. De nier is het orgaan dat vertegenwoordigt waar we vandaan komen, ons inherente erfgoed. Het is de bron van Yin- en Yang-energie in het lichaam en het herbergt onze voorouderlijke energie. Het regeert geboorte en voortplanting. Het is onze basis, onze oorsprong. Water is de stroom van energie die onze wilskracht en ons vermogen om te handelen en onze doelen te realiseren overtreft. Het is de energie die ons voortstuwt in het leven, net zoals de aard van Water “groeien” is, waardoor Water zich kan ophopen en ernaar kan streven om de oceaan te bereiken. Water bereikt altijd zijn doel door continu te stromen. Het wordt verfrist door beweging en. Het archetype van de Water-energie is de Denker en de Filosoof. De kracht van een Watermens wordt vaak verborgen achter een rustige buitenkant.

Watermensen zijn gearticuleerd en intelligent. Ze zijn diepe denkers en streven naar waarheid. Ze zijn inzichtelijk, visionair en fantasierijk; maar toch zelfstandig en gereserveerd.

Water verslechtert in kwaliteit en verliest zijn energie wanneer het stagneert. Dit kan zich ook uiten in negatieve emoties zoals angst, humeurigheid en depressie. Angst en extreme shock zullen de nieren verzwakken.

Dit was mijn artikel over de elementen. Ik hoop dat je het interessant vond :)!