De bedenker van de kunst van Tai Chi, afkomstig uit China, is onbekend. Het tijdstip waarop Tai Chi begon, is ook niet bekend.
In de oudheid wordt de kunst van Tai Chi Nei Chia genoemd, de naam die het overheersende gebruik van Chi (de vitale energie van het lichaam) en de zachtheid van de kunst beschrijft. Zoals vastgelegd in de lente en herfst annalen * van koning Gou Jian (496 – 465 v.Chr.) Van Yue (tegenwoordig Shanghai, noordelijk Zhejiang en zuidelijk Jiangsu), legde een zeer bekwame vrouwelijke Nei Chia-beoefenaar genaamd Yue Nue ooit aan koning Yue uit over de basisprincipes van Nei Chia die de vitale energie van het lichaam harmoniseren met zijn fysieke manifestatie (intern en extern), gedaan door houding, ademhaling en bewustzijn te combineren in statische en bewegende staten. Dit geeft aan dat de kunst in 496 v.Chr. Goed was ontwikkeld, dus het had veel eerder kunnen worden gemaakt.
Sinds de oudheid is Nei Chia / Tai Chi zo blijven evolueren dat bijna al zijn vormen (bewegingen) zijn ontstaan uit of als gevolg van wijzigingen uit vele bronnen / kunst. Ze werden met elkaar verbonden door veel mensen die later hun eigen praktijken / scholen oprichtten om de reeksen van Tai Chi te maken, natuurlijk met behoud van haar principes en manier van bewegen intact, dat is waarom een school veel of slechts een paar licht verschillende vormen kon hebben ( of zelfs slechts een andere volgorde van de reeks) in de Tai Chi dan die van een andere school. Tai Chi heeft typisch ongeveer veertig verschillende bewegingen / vormen zonder herhaling.
De naam Tai Chi, wat ultiem ultiem betekent, werd door oude Chinese astronomen gebruikt om de kosmische krachten te beschrijven. Deze astronomen hadden de lucht ruim 5000 jaar nauwgezet bestudeerd en ontdekten dat kosmische krachten cyclisch zijn, bewegen en in elkaar evolueren, zodat alle omstandigheden in het universum nooit hetzelfde blijven. Deze krachten worden volgens een enkel principe uitgevoerd, het ultieme ultieme (Tai Chi). Dit enkele principe bestaat uit twee tegengestelde principes, of twee principes die elkaar in hun acties tegenwerken: yin en yang.
Yin en Yang zijn de cyclische aard van tegengestelde, maar verenigde krachten van verandering in het universum; alle fenomenen veranderen in hun tegenpolen in een eeuwige cyclus van omkering, en alle tegenpolen in het universum kunnen worden gereduceerd tot een van yin en yang.
Volgens de principes van yin en yang worden alle veranderingen in het universum tot stand gebracht door de vijf materiële agenten, of Wu Hsing, die houtvuur-aarde-metaal-water zijn. De vijf materiaalmiddelen produceren beide elkaar en overwinnen elkaar, b.v. hout geeft vuur, vuur geeft aarde, aarde geeft metaal, metaal geeft water, water geeft hout; vuur wordt bestuurd door water, water wordt bestuurd door aarde, aarde wordt bestuurd door hout, hout wordt bestuurd door metaal en metaal wordt bestuurd door vuur. Deze orden kunnen worden gebruikt om de voortgang van verandering in zowat alles te verklaren, en alle dingen kunnen op een of andere manier met elkaar verband houden.
De kunst van Tai Chi is gebaseerd op deze kosmische principes, die inderdaad worden weerspiegeld in elke beweging van de kunst. Tai Chi is dus in harmonie met de kosmische krachten.
- In China zijn lente en herfst een veel voorkomende naam voor oude historische gegevens over de periodes.