Guan Yu: vandaag de dag [Deel 2/2]

Guan Yu modern

Dit is het laatste deel van mijn Guan Yu blogreeks. Voordat je dit blog leest, is het wel handig dat je deel 1 hebt gelezen. In het vorige deel heb ik je namelijk verteld wie Guan Yu is! In dit deel zal ik de slag om Jiangling met je doornemen en zul je ontdekken hoe Guan Yu “een god werd”.

Guan Yu Fancheng

De “Drie Broers” – Liu Bei (zwaarden), Guan Yu (hellebaard) en Zhang Fei (speer) – vechten in Fancheng in een print van een Qing-dynastie-uitgave van Luo Guanzhong’s “Romance of the Three Kingdoms.”

De aanval van Fancheng

Rond 219 na Christus leidde Guan Yu een leger van Liu Bei aanval van Fancheng, een stad in handen van Cao Cao. Hij maakte zich zorgen dat de krachten van Sun Quan hem zouden verraden en aanvallen, want de alliantie tussen Liu Bei en Sun was koud geworden sinds de slag om Red Cliffs.

Guan Yu’s angst was niet ongegrond. De Chinese historicus Ssu-ma Kuang schrijft dat de generaal Lu Meng van Sun tegen hem begon te complotteren.

“Guan Yu is brave and fierce, so it is difficult to match him. He already holds (Jing) province and he governs with great favor and loyalty,”

Lu Meng volgens de historicus Ssu-ma Kuang

Ssu-ma Kuang schreef dat Guan de situatie verergerde door de voedselwinkels van Sun Quan zonder toestemming te grijpen om het beleg van Fancheng te ondersteunen. Sun tekende tegen Guan Yu. Hij verving de plaatselijke generaal, Lu Meng, door een man die volgens Guan Yu geen gevaar zou vormen. Dit leidde Guan Yu ertoe om  troepen terug te trekken van zijn achterhoede om het beleg te ondersteunen. Sun stuurde ook een brief naar Cao Cao om een ​​gezamenlijke aanval tegen Guan Yu te lanceren.

Cao Cao besloot de brief van Sun Quan te publiceren, in de hoop dat Guan Yu het beleg van Fancheng zou verlaten om tegen Sun te vechten. Cao Cao wilde zijn vijanden tegen elkaar laten vechten. Guan Yu  dat de brief nep was en hield zijn beleg in stand. Ondertussen viel Lu de zwakke achterhoedeposities van Guan Yu aan, waardoor ze werden uitgeschakeld voordat een bericht naar Guan Yu kon worden gestuurd.

Terwijl zijn achterhoede posities werden aangevallen, wankelde Guan Yu’s belegering van Fancheng. Een tegenaanval door Cao Cao’s troepen dwong Guan Yu om het af te breken. Guan Yu bevond zich plotseling een verzwakte kracht die gevangen zat tussen twee vijandige legers, die van Cao Cao en Sun Quan.

Slag om Jiangling

Lu Meng, de generaal van Sun Quan, maakte de situatie van Guan Yu erger door de stad Jiangling te veroveren, die de families van veel officieren van Guan Yu huisvestte. Lu Meng behandelde hen heel goed en zorgde ervoor dat Guan Yu’s leger het wist.

“All knew that their families had come to no harm and were even treated better than in peacetime so Guan Yu’s soldiers became less interested in fighting,”

volgens Ssu-ma Kuang. Dit leidde tot desertie, waardoor de krachten van Guan Yu nog verder krimpen.

Toch weigerde Guan Yu offertes, op een gegeven moment deed hij alsof hij zich overgaf aan de troepen van Sun Quan voordat hij wegliep. Uiteindelijk zat zijn overgebleven kracht in de val en werden Guan Yu en zijn zoon Guan Ping gevangengenomen en geëxecuteerd.

Hoe Guan Yu een god werd

Na zijn dood werd Guan Yu een legende en uiteindelijk een god. Honderden jaren later, toen een dynastie genaamd de Tang aan de macht kwam in China, werd Guan Yu geëerd voor zijn ‘rechtschapen loyaliteit‘ aan zijn heer Liu Bei, schrijft Whalen Lai, een professor emeritus van religieuze studies aan de Universiteit van California Davis.

In de 10e eeuw, toen China opnieuw werd verdeeld in strijdende koninkrijken, groeide zijn cultus. Zijn ‘persoonlijke loyaliteit aan een heer was een premium deugd’, schrijft Lai. In de 14e eeuw werd een roman gepubliceerd, genaamd “Romance of the Three Kingdoms”. Hierin werden de heldendaden van Guan Yu beschreven, waardoor zijn populariteit verder toenam.

Op een gegeven moment werd hij een god van oorlog en wordt hij vandaag vereerd als een symbool van loyaliteit, rechtschapenheid en dapperheid. Hij wordt aangeduid als Guan Gong (Lord Guan) of Guan Di (keizer Guan). Zijn beeld verschijnt in veel Taoïstische heiligdommen van de huidige tijd. Ook is Guan Yu een gerespecteerd figuur in het boeddhisme, het confucianisme en de Chinese volksreligie.

Vandaag de dag

In 2008 en 2009 werd een film waarin de Slag van Red Cliffs werd gedramatiseerd in twee delen uitgebracht en acteerde Batdorj in Baasanjab als Guan Yu.

In Japan en het Westen is Guan Yu ook een populair figuur geworden in een reeks videogames, geproduceerd door het bedrijf Koei. Deze videogames benadrukken zijn vaardigheden als een algemene en krijgskunstenaar.

guan yu dynasty warriors 5

Guan Yu in Dynasty Warriors 5

Zo, dat was de blogreeks van Guan Yu. Ik hoop dat je een goed beeld bij Guan Yu hebt en dat je nu beter begrijpt waarom wij voor deze naam hebben gekozen. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van mijn blogreeks, neem dan contact met ons op of spreek ons aan in de les!