Guan Yu: wie is Guan Yu? [Deel 1/2]

Guan Yu

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de naam van onze school Guan Yu Martial Arts Academy is. Misschien heb jij je al ingelezen, maar misschien weet je niet waar je moet beginnen. Erg logisch, want er is zoveel informatie over de Chinese geschiedenis en Guan Yu te vinden! Ik help je graag op weg met mijn tweedelige blogreeks. In deel 1 zul je te weten komen wie Guan Yu was en in deel 2 zul je ontdekken hoe Guan Yu “een god werd”.

Guan Yu was een Chinese militaire generaal wiens krijgskunsten zo groot waren dat hij na zijn dood werd vergoddelijkt als een god. Tegenwoordig wordt hij vereerd voor zijn moed en loyaliteit. Tevens is hij tegenwoordig een populair figuur in historische fictie, zoals in films en videogames.

De drie koninkrijken

Guan Yu’s geboortejaar is niet zeker (er wordt tussen de 160-162 gezegd), maar hij stierf in 219 of 220 na Chr. Guan Yu leefde in een tijd waar de Han-dynastie, die bijna 400 jaar lang China had geregeerd, aan het instorten was. Tijdens Guan Yu’s leven zou een reeks gebeurtenissen plaatsvinden die resulteerden in de opkomst van de “Drie Koninkrijken” van Wei, Wu en Shu. Guan Yu diende een man genaamd Liu Bei, die uiteindelijk de koning van Shu zou worden.

“Guan Yu was a man of great physical courage and skill, at one occasion (he) had a serious operation on his arm carried during a banquet and even as the blood flowed he ate and drank and laughed as usual”

Rafe de Crespigny, A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD)” (Brill, 2007)

Het vroege leven van Guan Yu

Er is weinig bekend over zijn vroege leven. Zijn hoffelijkheidsnaam was oorspronkelijk “Changsheng“, maar later werd hij veranderd in “Yunchang.” Guan Yu stond geregistreerd als iemand van de Hedong Commanderij, maar op een bepaald moment in de late tweede eeuw vluchtte hij naar Zhou Commanderij uit angst voor zijn leven en sloot zich aan bij Liu Bei. Uiteindelijk zouden Guan Yu, Liu Bei en een andere man, genaamd Zhang Fei, broers worden met een diep gevoel van loyaliteit aan elkaar. Dit is de broederschap die een legende zou worden.

Gevangenschap van Cao Cao

De eerdere militaire ondernemingen van Liu Bei gingen niet goed. In 200 na Chr. werd Guan Yu gevangen genomen door Cao Cao, een militaire generaal die een groot deel van het grondgebied in het noorden van China zou controleren. Cao Cao’s landen zouden uiteindelijk het koninkrijk Wei vormen.

Cao Cao behandelde Guan goed en maakte hem tot luitenant-generaal in zijn eigen leger. Toch beschouwde Guan Yu Liu Bei en Zhang Fei als broers en wilde hij hen niet in de steek laten. Volgens de 11e-eeuwse Chinese historicus Ssu-ma Kuang, besloot Guan Yu dat hij moest ontsnappen en weer bij Liu Bei moest komen, maar niet voordat hij Cao Cao eerst een gunst deed.

““I know well how generously Lord (Cao Cao) has treated me, but I have received favors from General (Liu Bei) and I swore to die with him. In the end I must go”

Vertaling door Rafe de Crespigny, gepubliceerd in 1969

Om Cao Cao terug te betalen voor de goede manier waarop hij hem had behandeld, besloot Guan Yu om een ​​generaal genaamd Yan Liang te doden, die een man diende genaamd Yuan Shao (een rivaal van Cao Cao).

“Guan Yu saw Liang’s standard in the distance. He whipped his horse and broke through to Liang among ten thousand men of his army. He cut off Liang’s head and came back and no one in Shao’s army could resist him”

Ssu-ma Kuang

Na het gevecht vluchtte hij uit het leger van Cao Cao en voegde zich weer bij Liu Bei. Cao Cao was zo onder de indruk van zijn loyaliteit en krijgskunsten dat hij zijn troepen opdracht gaf om Guan Yu te laten gaan.

Gevecht bij Red Cliffs

In de komende twee decennia zou Guan Yu met Liu Bei samenwerken in een reeks militaire campagnes die uiteindelijk zouden leiden tot de oprichting van het koninkrijk Shu. Records geven aan dat hij uitblonk in oorlogsvoering op zee. In 208 na de dood van generaal Liu Biao nam hij het commando over een vloot van schepen op de Han-rivier en bracht die naar Red Cliffs. Tijdens deze strijd probeerde het leger van Cao Cao, dat naar het zuiden doorboorde, China opnieuw te verenigen door de krachten te vernietigen van Liu Bei en Sun Quan, die een alliantie hadden gevormd. De strijd was een ramp voor Cao Cao en hij leed een nederlaag waardoor de drie koninkrijken konden ontstaan.

Toen Liu Bei zijn positie versterkte en koning van Shu werd, werd Guan Yu gepromoveerd tot ‘General of the Van’, iets waar hij niet gelukkig mee was, omdat hij dezelfde rang had als Huang Chung, aan wie hij een hekel had.

“I’m better than that dunderhead!”

Guan Yu, toen hij hoorde dat hij dezelfde rang zou hebben als Huang. Uiteindelijk stemde Guan Yu in met het akkoord.

Lees meer over de slag om Jiangling in deel 2.