Het misverstand omtrent pijn in het lichaam

Je nek doet pijn en je fysiotherapeut behandelt je onderrug. Plotseling verdwijnt de nekpijn! Of je hebt constant onderrugpijn en door de bilspieren te masseren, verdwijnt je onderrugpijn op magische wijze. Waarom is dat?

Het oude denken van “skeletstapelen” is niet langer geldig in ons huidige wetenschappelijke onderzoek. We dachten altijd dat we in feite een stapel botten waren die op elkaar zijn gestapeld, waardoor het klassieke anatomische skelet in de klas het enige model is waarnaar we verwijzen tijdens ons bestaan. In de afgelopen jaren ontwikkelen wetenschappers, artsen en steeds meer yogadocenten een beter begrip van wat fascia is en onthullen ze de waarheid over hoe ons lichaam echt werkt.

Wat is fascia?

Fascia is wat alles met elkaar verbindt. Ja alles! We zijn samengesteld uit ongeveer 7 biljoen cellen – neuronen, epithelia, spiercellen – en al deze cellen worden vastgehouden door het 3D-fasciale spinnenweb gemaakt van kleverig vezelig eiwit. Fascia is jarenlang verkeerd opgevat als gefragmenteerd stukjes zoals te zien in de meeste anatomieboeken, zoals de thoralumbar fascia en de fascia lata. Maar dit is gewoon niet waar. Tom Myers, de oprichter van Anatomy Trains, legt uit dat deze misvatting te wijten is aan onvoldoende dissectietechnieken, waarbij de dissectoren de vezels kruiselings in gefragmenteerde stukken snijden. Net zoals het kijken naar Google Maps en proberen de schematische wegenkaarten te matchen met de daadwerkelijke straat; anatomiebeelden zijn hetzelfde. We compartimenteren elke spieren, ligamenten en pezen om ons lichaam te begrijpen; maar alsnog is het een grote brij als we onder de huid kijken en alles met elkaar verbonden is.

Tensegrity is een integratief model dat uitlegt hoe fascia werkt in 3D-termen. Een uitschakeling van ‘spanning en integriteit’, bedacht door Buckminster Fuller, tensegrity geeft de integriteit aan van een structuur die is afgeleid van de balans van spanning. Bekijk de onderstaande video om een ​​beter idee te krijgen:

Zoals we nu kunnen zien, manifesteert de pijn in het lichaam zich door het zwakste deel van het vezelige web, maar op basis van het tensegrity-model is het niet waar de pijn vandaan komt. Als we ons dit realiseren, kunnen we een beter perspectief krijgen op wat er in ons lichaam gebeurt. Wanneer we lage rugpijn ervaren, wordt dit misschien veroorzaakt door benauwdheid in de hamstrings of dat zwakke ruitvormige ruiten kunnen leiden tot spanning in de nek of zelfs langs de arm.

Simpel gezegd; waar de pijn ook is, de kans is groot dat het daar niet vandaan komt.

Yin yoga is de eerste yogastijl die myofascia aanpakt. Door gedurende een bepaalde periode weinig stress toe te passen, kan Yin yoga ons hele ‘tensegritische’ fasciale netwerk langzaam verzachten.

Dat is nog een reden waarom we Yin moeten oefenen! 🙂