Hoe zit het met Hot Yin Yoga?

Als je in het Westen woont, ben je waarschijnlijk warm– of hot Yin Yoga tegengekomen. Alles boven kamertemperatuur wordt als warm of heet beschouwd. De algemene norm zegt dat “warm” yoga 33-36 graden Celsius is, terwijl “hot” yoga ongeveer 40 graden is. Hot of warm Yin Yoga is een beetje een controversieel onderwerp.

Yin Yoga met koude spieren

Onthoud dat het in Yin Yoga beter is voor spieren om koud te zijn. We warmen niet op voor Yin, omdat wanneer de spieren warm zijn, ze de rek van de bindweefsels stelen. Het is hier in Nederland nogal koud in de winter, dus hete yoga van elke stijl is erg populair. Persoonlijk ben ik gek op wamre yoga! In mijn trainingen heb ik geleerd het nooit te doen – maar hoe meer ik heb onderzocht, hoe meer ik heb bestudeerd en gelezen wat leraren zoals Bernie Clark erover te zeggen hebben. Ik besef dat warme of hete Yin Yoga niet goed of fout is.

Waarom Hot Yin Yoga niet fout is

Hier is waarom er niet slechts één antwoord is: de hoofddoelen van Yin Yoga zijn drieledig:

  • De gezondheid van bindweefsels en gewrichten behouden
  • De chi door meridianen laten stromen
  • Stressverlichting

Wanneer spieren worden opgewarmd, of het nu is door vorige training of een verwarmde kamer of klimaat, dan krijg je niet echt dat eerste voordeel. De spieren zelf kunnen langer worden en iets flexibeler, maar niet het bindweefsel en de gewrichten.

Wat betreft het tweede voordeel, kun je nog steeds de stroom van chi genereren in een warme of warme kamer – misschien niet zo veel, maar het kan nog steeds gebeuren. Het derde voordeel, stressverlichting, is waar een warme of warme kamer echt kan helpen. Denk dus aan wat je doelen zijn als je aan hete Yin denkt.

Warme of hete yoga is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en er zijn risico’s aan verbonden – niet alleen met hete Yin Yoga, maar met hete yoga in het algemeen. Als de ruimte warm is, voelen we ons vaak flexibeler dan we in werkelijkheid kunnen zijn. Het kan makkelijker zijn om onszelf tot over onze rand te duwen zonder het te herkennen en onszelf te verwonden. Dit is heel gebruikelijk bij hete yoga. Warme yoga kan ook een risico vormen voor mensen met een lagere bloeddruk die flauw kunnen worden en flauw kunnen vallen. Dit gebeurt meestal niet zo veel in Yin Yoga, omdat je in een Yin Yoga les meestal op de mat ligt, maar het feit dat je het grootste deel van de klas op de mat ligt, kan het ook moeilijker maken om te weten of de hitte zorgt ervoor dat iemands bloeddruk daalt. Studenten zullen zich misschien niet eens bewust zijn van hun bloeddruk die daalt tot ze opstaan ​​na de les en duizelig worden.

Zelf wil ik dat iedereen de optimale gezondheidsvoordelen van Yin Yoga ervaart, hoe heerlijk ik het ook vind om een warme Yogales te volgen. Ja, het lijkt tegenstrijdig. Yin Yoga wordt gedaan wanneer de spieren koud zijn, maar juist omdat wij ons op bindweefsels richten, wilen wij ons niet opwarmen voor de training. Ik weet dat dit voor de meesten van ons gek klinkt, omdat het zo anders is dan we gewend zijn, maar het is veilig en het is de juiste manier om Yin Yoga te beoefenen. Juist omdat we de aandacht niet van de gewrichten willen wegnemen. Wanneer de spieren warm zijn, stelen ze de rek van de bindweefsels. Dit is precies het tegenovergestelde van waar Yin Yoga over gaat. Vergeet niet dat we bindweefsel benadrukken, geen spieren