Kung Fu in het eerste trimester

Shaolin Xiu Houston

Ten eerste, als je dit leest, ben je waarschijnlijk zwanger of je kent iemand die zwanger is. Gefeliciteerd! In mijn eerste trimester had ik nog niemand verteld dat ik zwanger was, wat het moeilijk maakte om Kung Fu te beoefenen. Want hoe doe je mee in de les, zonder dat men iets gaat vermoeden? Weet dat je in de les altijd op mij af mag stappen, want I’ve been there! Het blijft tussen ons 🙂

Het duurt vaak een week of vijf, zes voordat de meeste vrouwen ontdekken dat ze zwanger zijn. Lichamelijk gezien zijn er weinig veranderingen, maar het kan wel zijn dat je wat klachten hebt, zoals misselijkheid, duizeligheid en opgezette borsten of andere klachten, want ieder lichaam is natuurlijk weer anders.

Hoe kun je de Kung Fu training aanpassen op de klachten die kunt ondervinden in het eerste trimester? Dat begint ermee dat je niet te intensief moet trainen, want door een hoge trainingsintensiteit kan maagzuur opspelen. Neem daarnaast genoeg rust tussen de oefeningen door. Ik was bijvoorbeeld supermisselijk en had de hele tijd het gevoel dat ik moest overgeven. Niet fijn, ook niet tijdens het lesgeven.

Train niet te intensief, neem voldoende rust en zie het vooral niet als falen wanneer je aanpassingen in de training maakt. Het is heel belangrijk dat je accepteert dat het super prima is dat je doet wat je kunt. Een fijn vooruitzicht is dat bij de meeste vrouwen de klachten verdwijnen na dertien tot zestien weken. Bij mij was dat ook zo! Tegen die tijd kun je eventueel weer intensiever gaan trainen, maar natuurlijk wel aangepast. Ik zal daar ook nog een blog over schrijven 🙂 Je zwangerschap is niet de tijd om eens lekker je maximum op te gaan zoeken en wedstrijdjes te doen tijdens de warming up.

Het is goed om iedere training te beginnen met een ademhalingsoefening waarbij je diep inademt door je neus, waarbij je longen zich uitzetten en je druk voelt rondom je core. Mijn trainer vergeleek dit met alsof je een paraplu opent. Deze ademhalingsoefening is bedoeld om de connectie tussen je middenrif en de bekkenbodem te optimaliseren. Als je moeite hebt met het voelen van de connectie tussen middenrif en bekkenbodem, dan is dit een goed moment om eens langs een bekkenfysio te gaan, die je kan leren je bekkenboden geheel te ontspannen en aan te spannen. Ik wil natuurlijk ook met je meekijken naar de ademhalingsoefening, maar ik kan alleen spreken uit mijn eigen ervaringen. Het aanspannen en ontspannen is nodig om de spieren in je bekkenbodem zo goed mogelijk te trainen en sterken te maken voor alles wat ervan gevraagd wordt tijdens en na de zwangerschap.

Toen ik in het eerste trimester zat, had ik last van kortademigheid, omdat het middenrif omhoog wordt gedrukt. Neem dus voldoende rust tijdens de trainingen. Ook had ik last van duizeligheid, omdat ik alles te snel wilde doen. Je kunt eerder duizelig worden, omdat je bloedvolume toeneemt tijdens je zwangerschap. Ok had ik last van maagzuur, opgezwollen buik en constipatie. Kokoswater schijnt te helpen. Mijn medeleerlingen zagen mij literpakken kokoswater wegwerken, maar of het echt helpt, weet ik niet, haha. Ook zul je vaker moeten plassen, omdat de baarmoeder groter wordt en op de blaas drukt.

Help, ik ben misselijk tijdens de Kung Fu les!

Dit is wat mij hielp: gesuikerde stukjes gember (van de toko, yumm!), gemberthee, kleine beetjes eten verdeeld over de dag (voor de bloedsuikerspiegel) en iets te eten meenemen naar de training. Ik vond die kinder soepstengels van de Albert Heijn ideaal, maar ook die droge crackers. Het liefst zo smaakloos mogelijk, zodat je er niet misselijk van wordt. Want oh, wat kon ik dingen goed ruiken zeg. Je mag altijd eten tijdens de training als je zwanger bent (in de kleedkamer) en kom vooral langs mij als je nog vragen hebt. Ik ben geen gecertificeerde expert, maar ik heb wel doorgetraind tijdens mijn zwangerschap en heb veel geleerd.