Kung Fu in het tweede trimester

wude

Ten eerste, als je dit leest, ben je waarschijnlijk zwanger of je kent iemand die zwanger is. Gefeliciteerd! In mijn tweede trimester voelde ik mij beter dan in mijn eerste trimester, maar ik had wel last van mijn snelgroeidende, dikker wordende buik. Voor veel vrouwen geldt dat klachten die ze in het eerste trimester hadden, verdwijnen in het tweede en als je voor de zwangerschap actief was, wil je de sport vaak weer oppakken in het tweede trimester. Als het goed is, voel jij je nu ook comfortabel genoeg om mij te vertellen dat je zwanger bent, zodat ik je goed kan begeleiden tijdens de Kung Fu lessen :).

Let erop dat doordat jij je zo “goed” (in ieder geval beter) voelt, hier eigenlijk een risico aan verbonden zit. Je voelt je wellicht zoals vanouders, toch moet je rekening houden met de veranderingen die het lichaam heeft ondergaan en nog steeds ondergaat. In het tweede trimester kun je namelijk last krijgen van bekkenklachten, zoals pijn aan het stuitje (had ik), een zeurend gevoel in de liezen en lage rugpijn (had ik ook). Je zult dus, ondanks dat jij je zo goed voelt, een stap terug moeten doen, ook als het goed voelt. En dat is moeilijk, ik weet het. Ik was zo koppig tijdens mijn eigen trainingen, maar ik heb daardoor wel last gekregen, ook al voelde ik mij op het moment zelf supergoed.

Zodra de buik groter wordt, is het lastig om voldoende stabiliteit uit de voorzijde van je core te halen. Dit geldt niet voor iedereen, maar wat je soms ziet is dat vrouwen hierdoor geneigd zijn druk naar beneden te zetten. Dit is niet goed, omdat de bekkenbodem hierdoor overactief of gespannen kan raken en wanneer je je onderbuik uit zet tijdens oefeningen, dan is de kans groot dat je te veel druk op de bekkenbodem plaatst op het moment van kracht zetten.

Wanneer je een overactieve bekkenbodem hebt, kun je ademhalingsoefeningen doen om een betere connectie met je bekkenbodem te ontwikkelen. Ook kun je naar een bekkenfysiotherapeut gaan die je goed kan helpen. Tijdens de Kung Fu les kun je eraan denken dat je bewegingen uitvoert met een goed postuur. Hiermee bedoel ik dat je ribben gepositioneerd zijn boven je heupen.

Cardio op een lage tot gemiddelde intensiteit tijdens je zwangerschap is veilig, zolang de intensiteit is aangepast aan je huidige niveau. Neem meer rust tussen oefeningen wanneer je lange tijd niet gesport hebt of overgewicht hebt. Denk eraan dat een zwangerschap een periode is waarin je je huidige conditie wilt behouden, maar niet wilt verbeteren indien je al fit en getraind bent. Laat je ademhaling leidend zijn.

Eigenlijk geeft je lichaam zelf aan wanneer iets niet kan; duizeligheid, kortademigheid en misselijkheid zijn symptomen om in de gaten te houden.

Heb je toch je twijfels? Overleg het met mij en vraag je verloskundige om advies