De Vurige Vijf in Kung Fu Panda zijn gebaseerd op echte vechtsportstijlen. Zoals je waarschijnlijk weet, gaat Kung Fu Panda over dieren die in het oude China leven, wat natuurlijk betekent dat de verhalen vol zitten met de Chinese cultuur. En dus volgen de films veel dezelfde stijlen als klassieke martial arts-films. De Kung Fu Panda-franchise vertelt voornamelijk het verhaal van een personage, Po, wiens lot het is om een kungfu-held te worden. Po leert kungfu van meester Shifu en bestrijdt een aantal bedreigingen tijdens zijn reis van drie films.
Tijdens zijn avonturen wordt Po bijgestaan door een team van vijf krijgers, de Vurige Vijf die allemaal een aparte vorm van kungfu beoefenen. Het zijn Tigress, Mantis, Viper, Crane en Monkey. De vechtstijl van elk personage komt overeen met het type dier dat ze zijn. Omdat alle vijf personages verschillende groottes en snelheden hebben, brengen ze allemaal iets interessants en verschillen ze fundamenteel van elkaar.
Tijgerstijl Kung Fu
De vijf dieren van Kung Fu zijn een reeks stijlen die hun oorsprong vinden in de Shaolin-tempel in het oude China. Een daarvan is Tijger Stijl Kung Fu, een systeem van bewegingen afgeleid van de bewegingen van de tijger. Degenen die Tijger Stijl beoefenen, richten zich op explosieve kracht en snelheid, wat tot uiting komt in de manier waarop Tigress vecht in Kung Fu Panda. Ze is het felste en sterkste lid van de groep. Hun primaire aanvalsmethode is de tijgerklauwtechniek, die wordt gevormd door de vingers te krullen. Net als degenen die in het echte leven vechten met Tijger Stijl, valt Tigress aan met de tijgerklauwtechniek.
Kraanvogelstijl Kung Fu
Terwijl de tijger sterk en snel is, is de kraanvogel gracieus en soepel in zijn bewegingen, wat de kern vormt van Shaolin White Crane Style. In het oude China werd Kraanvogelstijl vaak beoefend door vrouwelijke krijgskunstenaars, vooral omdat het, in tegenstelling tot Tijgerstijl, niet afhankelijk is van kracht. Het bevat tal van langeafstandstechnieken en helpt de beoefenaar om tegenstanders te verslaan door zwakke punten bloot te leggen. Door de vingers samen te brengen om een “kraanbek” te vormen, richten Kraanvogelstijl-meesters zich op drukpunten en gebruiken ze andere bewegingen die kraanvogels nabootsen, zoals kraankopstakingen en kraanvleugelblokken, die worden uitgevoerd door beide armen omhoog en opzij te houden. Deze beweging is een van Kraanvogels kenmerkende poses in Kung Fu Panda.
Slangstijl Kung Fu
In Shaolin-vechtsporten vertoont Slangstijl enkele overeenkomsten met Kraanvogelstijl, omdat het ook leunt op het aanvallen van de kwetsbare punten van de vijand. Slangenstijl-gebruikers vallen aan met de vingertoppen en hebben de neiging om achter de ogen, lies en andere gebieden aan te gaan die als zwakke punten worden beschouwd. Viper is het personage dat dient als Kung Fu Panda’s vertegenwoordiging van Slangenstijl Kung Fu.
Bidsprinkhaanstijl Kung Fu
Slechts drie van de vijf dierenstijlen (Tijger, Kraanvogel en Slang) worden daadwerkelijk gebruikt door de Vurige Vijf. De andere twee, Draak en Luipaard, worden vervangen door Bidsprinkhaan en Aap. Hoewel geen van beide deel uitmaakt van de vijf dieren, dateren beide uit de oudheid. Er zijn verschillende vormen van kungfu die zijn gebaseerd op de bewegingen van de bidsprinkhaan, waaronder Northern Praying Mantis en Southern Praying Mantis. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een “bidsprinkhaan” -techniek waarbij de aanvaller zweepachtige aanvallen met de pols en slagen met de vingers gebruikt. Drukpunten zijn meestal de beoogde doelen. De Mantis van Kung Fu Panda maakt gebruik van deze principes door een gevaarlijke aanval uit te voeren die zijn tegenstanders kan immobiliseren.
Aapstijl Kung Fu
Aap stijl Kung Fu is een van de meest gebruikte stijlen in old school kungfu-films uit de jaren 70. Hoewel het vaak voor komische doeleinden werd geïmplementeerd, werd het op een serieuzere manier gebruikt door vechtsportlegende Lau Kar-leung in de Shaw Brothers-klassieker uit 1979, Mad Monkey Kung Fu. Mensen die Monkey Style beoefenen, kopiëren alle bewegingen en gebaren van apen, inclusief hun gezichtsuitdrukkingen. Bovendien gebruiken experts vaak een gehurkte houding en tal van acrobatische bewegingen. Dat is niet ver van Monkey’s benadering van vechten in de Kung Fu Panda-trilogie. En net als de echte experts, gebruikt Monkey een staf in veel van zijn vechtscènes.
Drakenstijl Kung Fu
Drakenstijl Kung Fu- een vorm van kungfu die gemakkelijk te herkennen is aan de kenmerkende tweevinger-en-duimklauwtechniek – ontbreekt in de Vurige Vijf, maar krijgt op zijn minst enige aandacht in de Kung Fu Panda-franchise. Po kan worden gezien met een aantal van zijn bewegingen in zijn gevechten; zijn voetenwerk trekt bijvoorbeeld vergelijkingen met hoe Dragon Style-meesters vechten. Dit is logisch, aangezien Po natuurlijk bekend staat als de Dragon Warrior (had je ooit deze link gelegd?!)
Luipaardstijl Kung Fu
Het verschil tussen de tijger- en luipaardstijlen van de vijf dieren van Kung Fu is niet anders dan het verschil tussen de dieren zelf. De ene bezit grote kracht, terwijl de andere wat kleiner is en meer afhankelijk is van snelheid. Dat is in wezen de aard van de luipaardstijl, die een aanval gebruikt die de “luipaardvuist” of de “luipaardpoot” wordt genoemd. Lupaardstijl beoefenaars hebben weinig met verdediging en winnen liever door middel van agressieve aanvallen. Er is geen luipaard in de Vurige Vijf, maar er is Tai Lung, de belangrijkste slechterik van de eerste film. Tai Lung is een sneeuwluipaard die ooit door Meester Shifu was getraind en zijn extreem agressieve vechtmethode en bliksemsnelle aanvallen maken hem tot een vertegenwoordiging van de Luipaardstijl.
Het is mogelijk dat Kung Fu Panda ervoor koos om van een luipaard de slechterik te maken in plaats van een van de helden om ervoor te zorgen dat elk lid van de Vurige Vijf van een hele ander diersoort was.
Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen. Mocht je willen zien hoe de dierenstijlen eruit zien wanneer deze worden uitgevoerd door Shaolin Monniken, dan kun je de Dierenstijlen blogpost bekijken.
Enthousiast geworden? Vraag dan een proefles aan en kom een keer mee trainen!