Martial Arts na keizersnede

yoga acupressuur

Belangrijk is dat je niet te snel begint met sporten na een keizersnede. Klachten die je kunt krijgen doordat je te snel begint met sporten, zijn bijvoorbeeld toenemende (urine) incontinentie en een pijnlijk litteken.

Je lichaam moet herstellen, dus het is niet de bedoeling dat je direct na de bevalling weer super actief gaat zijn. Ondanks dat het litteken dicht is, is het niet de bedoeling dat je 6 weken na de bevalling weer direct gaat Kung Fu’en zoals vanouds. Zoals in het andere artikel aangegeven, is het (misschien) wel mogelijk om bepaalde post-partum programma’s te volgen na 6 weken, maar elk lichaam is natuurlijk anders. De eerste 12 weken zijn erg belangrijk voor een goed herstel, te snel te veel doen zorgt eigenlijk alleen maar voor problemen.

Iedereen is anders en ieder vrouwelijk lichaam werkt anders, maar doe niet te snel te veel. Ikzelf was de weken aan het aftellen, maar probeer je niet te veel vast te zetten in hoeveel weken je nog moet rusten, maar kijk echt naar hoe jij je voelt en wat jouw klachten aangeven.

Het herstel na een keizersnede duurt niet veel langer dan bij een vaginale bevalling, want ook dat herstel duurt 12 weken.

Ga nooit vroeger dan 12 weken na je keizersnede intensief sporten, dan kun je echt klachten krijgen. Ervaar je specifieke klachten in het bekkengebied, dan moet je dit sowieso eerst laten checken voor je het sporten weer wilt gaan opbouwen.

Wanneer mag ik weer Kung Fu beoefenen na een keizersnede?
Het verschilt echt per vrouw wanneer ze weer mag sporten na een keizersnede. De één heeft nergens last van terwijl de ander met klachten op bed ligt. Na ongeveer 6 weken, als je je goed voelt, kan je weer langzaam beginnen met het opbouwen van specifieke oefeningen die je kunt volgen via een postpartum programma. Ga niet meteen sporten, maar bouw alles rustig op.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om rustig op te bouwen met sporten. Vrouwen doen snel te veel.

Er mag nog veel meer aandacht worden geschonken aan de nazorg na een keizersnede. Sporten moet je rustig opbouwen op jouw tempo. De tijdlijn is per vrouw anders en kan altijd afwijken van wat wij hebben geschreven, maar begin nooit met postpartum lessen minder dan 6 weken na de bevalling en volg zo’n programma minimaal 6 weken, voordat je weer je eigen sport gaat opbouwen.

Er kunnen altijd complicaties met jou of je kindje zijn die je herstel vertragen of bemoeilijken. Geef nooit op en bezoek een geregistreerd bekkenfysiotherapeut als je klachten ervaart of als check voordat je begint met het opbouwen van sporten.