Wat is Medische Qigong?

Medische Qigong

Wudang-kunsten benadrukken de beweging van Qi en bloed door de meridianen. Tijdens de training moet men een staat van totale ontspanning bereiken. Dit is een teeltproces dat veel tijd in beslag neemt.

Taoïstische kluizenaar Guo Gao Yi

Wat is Qigong?

“Qi” betekent lucht of energie, terwijl “gong” werk betekent. Qi wordt gedefinieerd als de circulerende levenskracht. In de traditionele Chinese cultuur is Qì een actief principe dat deel uitmaakt van elk levend wezen. Qi wordt vaak vertaald als ‘levensenergie’, ‘levenskracht’ of ‘energiestroom’. Qi is het centrale onderliggende principe in de traditionele Chinese geneeskunde en vechtsporten. De letterlijke vertaling van ‘Qi’ is ‘adem’, ‘lucht’ of ‘gas’. Op een dieper niveau is Qigong verbonden met de Tao (of Dao) dat is de universele energie die uit de oneindigheid komt en in oneindigheid leeft. Het is de harmonisatie van het zelf met hemel en aarde. Om het simpel te zeggen, Qigong is een oefening en vaardigheid om de geest, het lichaam en de adem te harmoniseren om “eenheid” te bereiken. “

Medische Qigong

De officiële definitie van medische Qigong in Chinese medische leerboeken is de combinatie van de traditionele Chinese geneeskunde die wordt toegepast op de Qigong-praktijk. Moderne medische Qigong maakt niet alleen gebruik van de Chinese geneeskunde-relatietheorie, maar ook van moderne wetenschap en technologie. Het is een opwindende en dynamische evolutie, dus laten we dieper graven.

Het woord “medisch” spreekt voor zich. Als je ze allemaal bij elkaar zet, verwijst Medical Qigong naar de systematische toepassing van energie in het lichaam voor gezondheids-, genezings- en welzijnsdoeleinden. Medische Qigong oefent het interne en externe lichaam uit. Interne cultivatie ondersteunt essentie, Qi en spirit, terwijl externe cultivatie pezen, botten en huid ondersteunt. Het gebruik van Qigong als medische therapie is gedocumenteerd al in het oude begin van de traditionele Chinese geneeskunde. De tak van Qigong die wordt geleid door de theorie van de traditionele Chinese geneeskunde staat bekend als medische qigong.

Medische Qigong is een modaliteit van de Chinese geneeskunde. Het wordt beoefend in combinatie met acupunctuur en kruidenbehandeling, of strikt op zichzelf. Het is een methode om Qi of energie door de meridianen en organen van het lichaam te verplaatsen.

Medische Qigong bestaat uit twee delen: het behouden van de gezondheid en het behandelen van ziekten. Medische Qigong wordt het meest optimaal gebruikt als preventieve maatregel, maar als er ziekte is ontstaan, wordt het gebruikt om ziekte op een holistische manier te behandelen. Een vorm van medische Qigong is uitgaande Qigong-therapie, waarbij de beoefenaar Qi uitzendt aan de patiënt om stagnerende energie te verplaatsen of Qi door de meridianen en de organen te bewegen. Het wordt ook vaak gebruikt in combinatie met acupunctuur en kruiden. Om een ​​beoefenaar van uitgaande medische Qigong-therapie te worden, moet men een solide geschiedenis hebben van toegewijde praktijk in Qigong en medische Qigong-theorie om de juiste soort Qi te kunnen genereren en deze met precisie te kunnen sturen.

Veel Qigong-documenten zijn ontdekt in klassieke teksten uit de oude Chinese geneeskunde, zoals de interne klassieker van de Yellow Emperor, “Huang Di Nei Jing”. Het is interessant om op te merken dat tijdens de Sui-dynastie Chao Yuan Fang, een bekende keizerlijke arts, een boek schreef over medische Qigong, “General Treatise on Etiology and Symptomology of Various Diseases”, waarin Qigong-therapie wordt voorgeschreven voor alle ziekten, in plaats van kruiden.

De traditionele theorie van medische Qigong is gebouwd op de doctrines van Yin-Yang en de vijf elementen; de (Zang-Fu) interne organen en meridianen; Qi-bloed en lichaamsvloeistoffen; Jing (essentie), Qi en Shen.

Moderne medische Qigong is een assimilatie van oude Qigong-methoden. Boeddhisten, taoïsten en confucianisten hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen Qigong-geneesmethoden. De moderne methoden zijn een synthese van deze methoden voor genezing en koestering van een gezond leven, in plaats van voor spirituele verlichting.

Taoïstische Qigong legt de nadruk op het cultiveren van zowel het menselijk leven als spiritualiteit. Traditionele Chinese geneeskunde is ontstaan ​​uit het taoïsme zelf. Het taoïsme was de maker van het interne elixer, Qigong. Van de taoïstische Qigong komt ook Zhou Tian, ​​wat hemelse circulatie betekent, ook wel bekend als micro- en macrokosmische baan.

Boeddhistische Qigong is het meest bekend om de beroemde Iron Shirt Qigong van Shaolin, de intensieve praktijk om het lichaam als staal te maken. Het is ontwikkeld voor vechtsportdoeleinden en is buitengewoon krachtig en effectief.

Boeddhistische Qigong was oorspronkelijk meer gericht op spirituele verlichting en krijgshaftige bescherming, terwijl de Taoïstische Qigong gelooft dat lichaam en geest intrinsiek met elkaar verbonden zijn. Ze geloven dat je om verlichting te bereiken een gezond en sterk lichaam moet cultiveren. De meeste boeddhistische Qigong-vormen waren traditioneel statisch, terwijl de taoïst een breed scala aan dynamiek en statisch had. Naarmate Qigong evolueert, komt het steeds vaker voor om dynamische boeddhistische Qigong-vormen te zien ontstaan.

Wat Medical Qigong onderscheidt van de anderen, is de speciale aandacht voor de meridianen en organen. Een aanzienlijke hoeveelheid medische Qigong is ook aangepast van Martial Qigong, zoals Eight Pieces of Brocade (Ba Duan Jin), dat werd gemaakt door Marshall Yue Fei. The Eight Pieces of Brocade is een populaire medische basis-Qigong die zich afspeelt in China en de VS, omdat de bewegingen gemakkelijk te leren zijn, maar het is verre van het meest diepgaande. Er zijn sets van medische Qigong die veel dieper in het lichaam gaan en het lichaam aanzienlijk strekken. Het betekent niet dat de een superieur is aan de ander, maar het is belangrijk om te beseffen dat medische Qigong veel verschillende vormen, praktijken en niveaus kent.

Medische Qigong en Vechtsporten Qigong hebben dezelfde oorsprong, maar de intentie en manier waarop ze worden beoefend zijn duidelijk verschillend. Bepaalde elementen van Martial Arts Qigong zijn terug te vinden in de meeste dynamische vormen van Qigong.