Op bezoek bij Shaolin Xiu in Houston

Shaolin Xiu Houston

Afgelopen januari ben ik op bezoek gegaan in Houston bij shifu Yu Chao Sun. Shifu Yu Chao Sun kent shifu Yan Xiu, bij wie ik afgelopen november op bezoek was. Net zoals in november was ik weer te nerveus voor de training. Direct bij binnenkomst werd ik namelijk al verwelkomd door shifu Yu Chao Sun als een “student from Hélán” en natuurlijk wilde iedereen zien wat ik kon.

Shaolin Xiu Houston

Met shifu Yu Chao Sun

Basis, basis en nog meer basis

Na een kwartier opwarmen, werd er zeker een half uur gespendeerd aan de basis (ji ben gong). De basis is zo belangrijk! Er worden geen vormen geleerd aan leerlingen die de basis onvoldoende onder de knie hebben. De focus ligt op de basis, de trappen en de explosiviteit. Pas wanneer de leerlingen dit onder de knie hebben, leert shifu Yu Chao Sun de vormen aan zijn leerlingen.

Ik kwam langs tijdens een wapenles, dus het laatste kwartier van de les mocht ik zijn favoriete wapen vasthouden. In tegenstelling tot het wapen dat je op de foto ziet, is het favoriete wapen van shifu Yu Chao Sun de zweep. Ik heb een supergave demonstratie van shifu Yu Chao Sun gezien en mocht daarna proberen om hetzelfde harde geluid met de zweep te maken. Na een aantal pogingen (en zweepslagen op mijn eigen lichaam) was dat gelukt. Ook mocht ik even met de Jiu Jie Bian zwaaien, wat gelukkig beter ging dan de zweep.

Aan het eind van de les, vroeg shifu Yu Chao Sun aan mij welke vormen ik ken. Hij vroeg ik mijn Kung Fu waaiervorm en Yin Shou Gun wilde laten zien. Vooral de waaiervorm deed het goed bij de vrouwelijke leerlingen. Ook liet ik de extensie van wu bu quan zien, omdat shifu Yu Chao Sun aan mij vroeg wat ik in Londen had geleerd. Hij vond het erg leuk dat ik heb onthouden wat ik in Londen heb geleerd!

WeChatten met shifu Yan Xiu

Na de les ging shifu Yu Chao Sun shifu  Yan Xiu “facetimen” via WeChat. Ik vond het onwijs leuk dat shifu Yan Xiu mij nog herkende en direct vroeg wanneer ik weer naar Londen kwam! Londen is gelukkig een stuk dichterbij dan Houston. Shifu Yan Xiu grapte ook dat ik niet genoeg had gezweet.

“Angel zweette meer tijdens mijn training dan tijdens jouw training. Jouw trainingen zijn niet zwaar genoeg!”

Shifu Yan Xiu tegen shifu Yu Chao Sun

Ik vond het super gezellig om de onderlinge sfeer tussen die twee te zien. Elkaar plagen en het tegelijkertijd zo leuk vinden dat een Nederlands meisje dat Shaolin Kung Fu beoefent de tijd neemt om bij hen op bezoek te gaan. Dat gebeurt namelijk niet zo vaak en daarbij vinden ze mij ook heel aardig en leergierig. Ik kreeg ook complimenten dat ik het snel oppikkte én shifu Yu Chao Sun had trots gezegd dat ik de wu bu quan extensie had onthouden tegen shifu Yan Xiu. Ook filmde en fotografeerde shifu Yu Chao Sun vrolijk alles. De sfeerbeelden kun je zien op onze Instagram onder het kopje “Travel”.

Op de dag dat ik weer terug naar Nederland vloog, stuurde shifu Yu Chao Sun mij nog een WeChat bericht. Hij wenste mij een fijne reis en vond het jammer dat ik zo snel weer wegging. Dit deed mij denken aan mijn ervaring in Londen, waar zowel shifu Yan Xiu als zijn leerlingen heel attent waren.

Enthousiast geworden van mijn verhaal over de school in Houston? Proef ook onze sfeer hier in Almere. Vraag hier een proefles aan en ik zie je dan!