Op bezoek bij Shaolin Xiu in Londen

Shaolin Xiu Londen

Afgelopen november ben ik op bezoek gegaan in Londen bij shifu Yan Xiu, de Kung Fu broer van onze shifu, Liu Peng. Ik had shifu Liu Peng laten weten dat ik op vakantie ging naar Londen en vroeg of hij iemand kende bij wie ik zou kunnen trainen. Ik geloof er zelf in dat je alleen maar beter wordt door jezelf continu uit te dagen en vond het een unieke mogelijkheid om te trainen bij een van de Kung Fu broers van mijn shifu. Shifu Liu Peng had laten weten dat ik kwam, dus er was geen weg terug!

Allereerst moet ik zeggen dat ik het mezelf te moeilijk heb gemaakt. Doordat ik heb getraind met shifu Liu Peng, voelde het alsof de verwachtingen al hooggespannen waren. Ik wilde hierdoor extra mijn best doen, want ik wilde shifu Liu Peng niet teleurstellen. Ik heb immers drie weken in China getraind en ben zelfs naar Italië geweest om met shifu Liu Peng te trainen. Dan kon ik deze lessen ook wel even doorbikkelen, nietwaar?

De les bij Shaolin Xiu Londen

Gespannen en lichtelijk nerveus deed ik mee aan de warming up. De warming up kwam gelukkig enigszins overeen met wat wij normaal gesproken doen, hoewel er wel moeilijke oefeningen voorbij kwamen. Denk bijvoorbeeld aan het zitten op de houten vloer met jouw benen gestrekt voor je. Vervolgens spring je via je billen naar voren. Op de houten vloer! Ik haalde de splinters de volgende ochtend nog uit mijn broek. En ja, het prikte.

Na de warming up gingen wij stretchen. Dit deden wij volledig zelfstandig en zonder uitleg. Dit was een mooie gelegenheid om te laten zien dat ik in de spagaat kon komen. Het enige nadeel was de houten vloer, waardoor ik ook hier weer last kreeg van de splinters.

Hierna gingen wij een paar ji ben gong combinaties maken. Ik heb ook leuke mabu combinaties geleerd, die ik de eerstvolgende les al met de volwassenen heb gedeeld. Spierpijn gegarandeerd! Ik voelde dat de ogen van shifu Yan Xiu op mij gericht waren, waardoor ik de druk voelde om nog beter mijn best te doen.

Na de basisstanden heb ik nog een half uur aan een vorm gewerkt met een groep, welke wij aan het eind van de les voor moesten doen. Natuurlijk werd aan het begin van de les gezegd dat ik met shifu Liu Peng heb getraind, dus iedereen was benieuwd naar hoe ik het zou doen. Na de vorm hoorde ik van de leerlingen dat zij vonden dat ik het goed had gedaan, wat mij geruststelde. Hoewel ik weet wat ik kan, wil ik uiteraard ook niemand teleurstellen.

Meer dan fysiek trainen

Nadat iedereen hun vorm heeft laten zien, gingen wij in een kring voor shifu Yan Xiu zitten, die plaatsnam op een bankje. Hij deelde een kwartier lang zijn wijsheid en vertelde dat wij dankbaar moeten zijn voor ons leven. Dat er mensen zijn die alleen zijn met kerstmis. Dat wij dankbaar moeten zijn voor onze ouders, omdat zij voor ons hebben gezorgd. Dat wij niet alles maar voor lief moeten nemen. Ik heb begrepen dat hij dit na elke les doet. Ik vond het erg mooi om even bij stil te staan.

Aan het eind van de les wilde shifu Yan Xiu met zijn leerlingen en mij op de foto, wat ik erg leuk vond. Ook shifu Yan Xiu vond dat ik het erg goed had gedaan en dat ik de rest goed bij kon houden, vooral omdat sommige combinaties natuurlijk anders zijn, omdat hij die zelf heeft bedacht. Ook leuk is dat shifu Yan Xiu mij een spraakbericht had gestuurd om mij een fijne reis naar Nederland te wensen, terwijl ik maar een keer heb gezegd wanneer ik weer terug vloog. Heel attent dus, dat shifu Yan Xiu dat heeft onthouden! Ook ben ik altijd welkom.

Tevens liepen zijn leerlingen met mij mee naar de Underground, omdat die in het donker nogal moeilijk te vinden is. En omdat zij mij beter wilden leren kennen. Zij vroegen al meteen of ik er bij zou zijn bij het kerstfeest van hun school en raadden mij plekken aan die ik zeker zou moeten zien in Londen. Toen ik een paar dagen later weer langskwam bij de school om afscheid te nemen, vroegen sommigen ook of ik heb genoten van de kerstversiering, omdat ik het daar een paar dagen eerder over had. Ik vind het mooi om te zien dat niet alleen shifu Yan Xiu heel attent is, maar dat zijn leerlingen dat ook overnemen.

Enthousiast geworden van mijn verhaal over de school in Londen? Proef ook onze sfeer hier in Almere. Vraag hier een proefles aan en ik zie je dan!