Principes van Tai Chi: cirkels, timing en Sung

Tai Chi

Met de opkomende populariteit van Tai Chi (vooral onder de millennials!) wil ik je graag informeren over de principes van Tai Chi in deze driedelige serie. Vandaag de eerste drie principes!

Cirkelvormige en spiraalvormige beweging

Alle Tai Chi-bewegingen zijn cirkelvormig en spiraalvormig; de circulariteit van Tai Chi komt overeen met de structuur van het menselijk lichaam en maakt ononderbroken continue bewegingen mogelijk; de spiraal van Tai Chi werkt in perfecte harmonie met alle systemen van het lichaam, omdat de Chi rond het lichaam beweegt.

Aan de buitenkant verspreiden deze bewegingen een kracht die ontstaat door middel van links naar rechts te draaien. De kracht die wordt voortgebracht stroomt door het lichaam, waardoor de polsen en handen naar binnen (yin) en naar buiten (yang) spiraalsgewijs bewegen. Dit stimuleert in feite enorme energie in de handen en de vingers voelen “het gevoel van volheid”. Wellicht klinkt dit wat zweverig.

De subtiele rotaties van de gewrichten, samen met de spiraalvormige, draaiende bewegingen van de romp, produceert een enorme Chi die uitgaat van het energiereservoir (Tan Tien); het stroomt als een grote rivier rond het lichaam en loopt op en neer rond de armen en benen. Op een zeer hoog niveau materialiseert de Chi zich als een vloedgolf en trilt het door het lichaam, waarbij de vingers trillen tijdens het uitvoeren van Tai Chi. Dit opent ook de blokkades in de meridianen en maakt het lichaam zeer gezond.

Traagheid en timing

De langzame, continue, cirkelvormige, vloeiende, vloeiende bewegingen van Tai Chi zijn bevorderlijk voor Chi om op een zeer helende manier te vloeien, waardoor eventuele onevenwichtigheden worden gecompenseerd, eventuele blokkades worden geëlimineerd en schade wordt genezen. Ook door langzaam Tai Chi te beoefenen kan men een meditatieve staat bereiken en iemand bewustmaken van het lichaam; als gevolg hiervan worden de bewegingen vloeiender en vloeiender, met grotere controle.

Mensen die de genezende effecten van Tai Chi willen ervaren, gaan gewoon door de Tai Chi-vorm in een langzaam tempo, zodat dat gemakkelijk kan; dan vertragen ze geleidelijk verder tot de halve snelheid, en vervolgens tot de helft van die snelheid. Het is lastig en lastig om heel langzaam te bewegen in Tai Chi, vooral voor beginners, omdat het een goede coördinatie, flexibiliteit, timing en balans nodig heeft. De juiste timing in de vormen zal geleidelijk komen naarmate je verder komt in Tai Chi.

Uiteindelijk moet je, naarmate je verder komt in Tai Chi, heel langzaam kunnen bewegen met zoveel energie. Wanneer bewegingen vloeien, stroomt Chi vrij. Wanneer er een verbinding is tussen het onderlichaam en het bovenlichaam, ontstaat Chi door het hele lichaam – rustgevend, herstellend en dat geeft een gevoel van welzijn en mentale rust. Wanneer het langzaam wordt gedaan, stroomt de Chi samen met de bewegingen, waardoor het hele lichaam wordt bekrachtigd.

Timing is ook cruciaal in Tai Chi. Elk lichaamsdeel moet samen met elk ander lichaamsdeel bewegen, waarbij de bewegingen met grote precisie worden voltooid voordat wordt overgegaan naar de volgende vorm. Deze “verbinding” tussen lichaamsdelen is noodzakelijk als je de volledige voordelen van Tai Chi wilt ervaren.

Uiteindelijk wordt dit complex, omdat in Tai Chi niet alle vormen even snel zijn. Om het nog ingewikkelder te maken, hebben sommige vormen in Tai Chi verschillende snelheden in de vorm. De meeste mensen geloven ten onrechte dat Tai Chi langzaam en in een gelijkmatig tempo is. Om al deze verschillende snelheden in Tai Chi te oefenen, heb je speciale geavanceerde kennis over de vormen nodig, zodat je kunt onderscheiden welke langzamer of sneller moeten zijn, wanneer ze moeten worden gedaan en in welke omstandigheden.

Iets zweverigs uit mijn Tai Chi onderzoek: dit alles moet van nature uit het lichaam komen. Dus controleer bijvoorbeeld niet de snelheid – het moet spontaan gebeuren. Het wordt geleid door het geestelijk lichaam. Je hoeft er niet aan te denken, want als je er klaar voor bent, zal het je precies vertellen hoe je de beweging moet uitvoeren. Zodra dit is bereikt, is het de eerste keer dat iemands Chi en bewegingen in ultieme harmonie zijn. Het opent een hele nieuwe wereld voor je Tai Chi training, en je zult nooit meer teruggaan naar de oude manier van het beoefenen van Tai Chi.

Sung

Sung betekent volledig mentaal en lichamelijk ontspannen; het loslaten van spanning in lichaam en geest. De spieren, pezen en ligamenten, de gewrichten in de rug, schouders, nek, handen en benen en alle andere lichaamsdelen zoals de borst en buik moeten Sung worden. Even consequent moet ook de geest Sung worden, waarbij er geen gedachte is. Zodra ze Sung zijn, wordt elk gewricht en elke spier afzonderlijk naar de grond gedropt.

In deze toestand kan elk gewricht onafhankelijk van de anderen bewegen. Met andere woorden; iemands handen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen en elke hand en elke voet onafhankelijk van elkaar. Dus wanneer iemand beweegt, wordt elk gewricht naar beneden getrokken door het lichaamsgewicht en stuitert het dan weer omhoog. Dit creëert interne druk binnen elke beweging, waardoor een stroom van impuls door het lichaam wordt veroorzaakt. De geest in de Sung-staat moet samen met het momentum stromen, waardoor Chi wordt verleid om vrij door het lichaam te stromen. Wanneer het lichaam moeiteloos zonder pauze beweegt, beweegt de Chi vrij.

De geest, Chi en de aarde moeten altijd verbonden zijn met elke beweging die door het lichaam wordt gecreëerd. Iemands Chi en gewicht moeten worden verzonken in de Tan Tien en dus in de grond; het duidt iemands verbinding met de natuur aan en men komt tot leven met deze geest.

Sung is het belangrijkste onderdeel in de Tai Chi-praktijk. Zonder dat is iemands Tai Chi niets, het wordt gewoon een andere fysieke beweging zoals alle bewegingen die mensen in hun dagelijkse routines doen. Het is “makkelijk” om spanning te introduceren en spierkracht te gebruiken bij het uitvoeren van de Tai Chi-vormen. In zelfverdediging trekken de spieren samen als ze gespannen zijn en dit zal een verlengde aanval naar voren beperken. Spanning belemmert ook de stroom van Chi en bloed en maakt bewegingen onhandig en zwaar, terwijl in een ontspannen toestand iemand zijn arm soepel kan uitstrekken. In Tai Chi is er zelfs op het punt van impact geen spierspanning.

Sung is ook een onmisbare voorwaarde voor het cultiveren van Chi. Er is veel meer Chi en het lichaam wordt soepeler, elastischer en veerkrachtiger. In Sung zak je gemakkelijk naar beneden en alle gewrichten openen zich in de Tai Chi-houding. Je bent dan op je gemak en alert, kalm en geconcentreerd en je kunt je losjes bewegen in de Tai Chi-vormen en met veel energie. De centrumzwaartekracht is lager, wat resulteert in een grotere fysieke en mentale stabiliteit en balans.

Binnenkort deel 2 en deel 3!