Principes van Tai Chi: gronden, middelpuntzoekende heupkracht en het onder- en bovenlichaam

Tai Chi Flevoland

Met de opkomende populariteit van Tai Chi (vooral onder de millennials!) wil ik je graag informeren over de principes van Tai Chi in deze driedelige serie. Vandaag de tweede blogpost! De principes van Tai Chi: cirkels, timing en Sung kun je hier lezen.

Gronden

Gronden is een van de belangrijkste aspecten van Tai Chi. Gronden betekent dat de voeten in de grond worden geworteld door het lichaamsgewicht fysiek te laten zinken. Het hele lichaam moet worden gegrond en de Chi moet zinken naar de Tan Tien (twee vingers breed onder de navel), zodat de kracht die door de voeten wordt gegenereerd, op het bovenlichaam kan worden overgedragen.

Elk gewricht en elke spier valt afzonderlijk naar de grond, waardoor ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Als iemand gegrond is, is het bovenlichaam leeg, het onderlichaam vol. Met het hele lichaam verbonden en samenwerkend, start dit enorme energie. Gronden laat ook toe dat je innerlijke Chi stroomt en contact maakt met de natuur en zo kun je de energie benutten die van de aarde komt.

Het uitvoeren van Tai Chi-bewegingen vereist een goed evenwicht, anders verlies je macht. Gronden geeft een goede balans, dus kracht. Wanneer het lichaam in de grond is geworteld, kan men op één been gaan staan ​​om het andere op te heffen en langzaam te schoppen – je voelt dat het been daar voor altijd zou kunnen blijven en je kunt weer naar beneden gaan zonder je te haasten omdat je evenwicht perfect is. Als je eenmaal gegrond bent, werken de verschillende gewrichten en lichaamsdelen als één; het hele lichaam beweegt samen als een eenheid.

De geest moet gecentreerd zijn en verbonden met de beweging van het hele lichaam. Dus coördinatie, timing, balans, gezongen, de geest en de juiste houdingen moeten worden gehandhaafd om te kunnen blijven gronden. In beide extreme gevallen – als het lichaam te gegrond is of te slap- zal de gronding worden verbroken.

Er zijn een paar manieren om het gronden te ontwikkelen. Je kunt stilstaan ​​door lange houdingen vast te houden. Met precieze uitlijning van het lichaam zullen deze statische houdingen de gewrichten en verschillende delen van het lichaam samen verbinden en dus aan de grond. Wanneer dit tot gevolg heeft dat het onderlichaam voelt alsof het in de grond is geplant als een enorme boom en het bovenlichaam in staat is om vrij te bewegen, beweegt de Chi omhoog door het lichaam, vanaf de voeten die geworteld zijn in de grond.

Een andere oefening is om te oefenen met het verplaatsen van het gronden, waarbij het gewicht van het ene been naar het andere wordt verplaatst. Het lichaam mag niet opstaan ​​bij het wisselen van het ene been naar het andere been, omdat de opgewekte kracht zal worden afgevoerd en verloren gaat.

Wanneer het gewicht op één been ligt, is de structuur van het lichaam op natuurlijke wijze uitgelijnd met dat been. Je kunt ook het gronden bevorderen door Tai Chi-vormen te doorlopen, maar dit is moeilijker omdat je in staat moet zijn om de vormen correct te doen. Denk aan bijvoorbeeld lichaamsuitlijningen, coördinatie en het bewegen van de gewrichten en verschillende delen van het lichaam als één eenheid.

Het is wenselijk en gemakkelijker om te beginnen met alleen “Tai Chi-lopen”, zonder de handbewegingen, om het gronden te ontwikkelen. Deze oefening is tegelijkertijd actief en subtiel.

Middelpuntzoekende heupkracht

Alle lichaamsbewegingen in Tai Chi moeten door de taille worden geleid. Dit brengt de kracht over van het onderlichaam naar het bovenlichaam; de taille stuurt de kracht van de aarde en de benen. Het gebruikt die kracht om een ​​grote hoeveelheid kracht te genereren door de romp van links naar rechts te draaien. Het geeft ook een enorme hoeveelheid Chi vrij van de Tan Tien, die vervolgens door het lichaam stroomt. In Tai Chi-vormen manifesteert deze enorme energie zich in de handpalmen en vingers; dit gebeurt wanneer alle bewegingen en kracht verenigd zijn. Als een ander deel van het lichaam, in plaats van de taille, de bewegingen stuurt, dan worden de bewegingen gesegmenteerd, worden de energie en kracht sterk verminderd en gaan de volledige gezondheidsvoordelen verloren.

Wanneer de kracht uit het middel komt, heeft het veel voordelen: het helpt om de wervels opnieuw uit te lijnen, met name in de lumbale regio. Het masseert de interne organen die leiden tot een verbeterde bloedsomloop, een betere spijsvertering en het verhogen van Chi en essentie. Het prolifereert ook de stroom van bloed en urine door de nieren. Het draaien helpt ook om ongewenst vet in de taille te verminderen en richt zich op de “obliques” – een gebied dat overtollig vet kan verzamelen.

Je moet heel langzaam de hele Tai Chi-vorm doorlopen om middelpuntzoekende heupkracht te ontwikkelen en de taille een halve seconde te bewegen voordat de rest van het lichaam beweegt.

Het onder- en bovenlichaam

Om de interne kracht in Tai Chi te versterken, moet het onderlichaam (heupen en taille) een halve seconde voor het bovenlichaam bewegen en moeten het onderlichaam en bovenlichaam verenigd zijn, zodat de kracht wordt verkregen en overgedragen aan het bovenlichaam.

De energie komt voort uit het bronpunt op de voetzolen; het beweegt door de dijen, wordt geleid door de taille en manifesteert zich in de handen en vingers.

Als de beweging gesegmenteerd is, gaat het koppelvermogen van deze tegenbeweging verloren en stroomt de Chi niet vrij. Wanneer het onder- en bovenlichaam met elkaar zijn verbonden, kan het hele lichaam als een geïntegreerd geheel bewegen: beweging van de benen wordt gecoördineerd met de beweging van de armen, de ellebogen worden gecoördineerd met de heupen en de voeten worden gecoördineerd met de handen; dit is inderdaad zo omdat er bij elke handbeweging een gewichtsverandering moet zijn. In feite is elk lichaamsdeel gesynchroniseerd met alle andere lichaamsdelen.

Hopelijk vind je het interessant om te lezen. Binnenkort deel 3!