Shaolin Kung Fu Zomerkamp 2019

Shaolin Kung Fu Kamp 2019

Vrijdag 28 juni zijn wij op ons jaarlijkse Shaolin Kung Fu zomerkamp geweest.  De Shaolin Kids, Shaolin Teens en volwassen Shaolin leerlingen konden drie dagen lang mee voor een hoop gezelligheid, om hard te trainen en om de onderlinge band te versterken. Dit is dan ook de reden dat wij meer hebben gedaan dan alleen trainen. Zo hebben wij gegolfd, dieren gevoerd, gezwommen en zijn wij naar het strand geweest. Ook hebben wij gezellig gebarbecued en is rekening gehouden met ieders dieet- en eetwensen. Lees snel verder voor een uitgebreid verslag!

Het begin van het Shaolin Zomerkamp

Vrijdag zijn wij met de leerlingen richting het zomerkamp gereden. Enkele ouders van de kinderen zijn meegereden, waarvan sommigen slechts hun kind afzetten (want die mochten van de kinderen niet mee – doei vrijheid!) en sommigen bleven gezellig overnachten. Dit was namelijk ook een mogelijkheid om andere ouders en kinderen te leren kennen. Dit versterkt de band alleen maar! Toen wij waren aangekomen bij het zomerkamp, gingen sommige kinderen al direct voetballen. Nog niet op een Shaolin Soccer manier, gelukkig. Anders hadden wij direct al alle aandacht getrokken. Terwijl de volwassenen de spullen gingen uitladen, werden de vriendschappen van de kinderen al direct hechter. Supermooi om te zien! Toen alles was klaargezet, werd de barbecue erbij gehaald en werd de patat al gebakken. Voor de vegetariërs waren groenteburgers geregeld en ook met de leerlingen die geen koe of varken aten was rekening gehouden. Na het eten gingen wij neongolven en werden al veel hole-in-ones geslagen. Helaas niet door mij. Rond half 12  waren wij klaar met het golven en de verstandige leerlingen gingen toen naar bed, maar de Shaolin Kids waren natuurlijk heel blij dat zij eindelijk laat op mochten blijven, dus die sliepen pas rond half 2 of half 3 (als wij hen mogen geloven).

De eerste trainingsdag van het Shaolin Zomerkamp

De eerste Shaolin Kung Fu training

Zaterdag was de eerste trainingsdag van het Zomerkamp 2019. Om 6 uur ’s ochtends ging de wekker en het viel ons op dat slechts een enkeling heel chagrijnig was. De meesten hadden veel zin om te trainen – er werd immers al ver vantevoren enthousiast over het zomerkamp gepraat! Voor de koffieverslaafden (zoals ik) was het wel iets lastiger – wij waren namelijk de koffie vergeten mee te nemen. Om 7 uur stonden wij met zijn allen al buiten in het gras te trainen. De eerste training werd afgetrapt met een rondje rennen dat vier keer zo groot was als het rondje in de zaal, maar iedereen deed het zonder te klagen. De zon scheen, de frisse lucht was fijn en iedereen had er veel zin in. De eerste training was heerlijk. Het rennen werd opgevolgd door de gebruikelijke warming-up en onze stretchroutine. Door de warmte kwam iedereen al veel verder in de split en spagaat – moet je nagaan hoe ver iedereen zal komen als wij naar China gaan om Kung Fu te trainen. Na het stretchen werden de Shaolin Kids en Shaolin Teens gesplitst en werd het begin van een vorm passend bij hun niveau geleerd. In de ochtend was het nog niet zo warm, want als wij het weerbericht mochten geloven, zou het in de middag 33 graden worden. Dat zou een heerlijke middagtraining worden… Na de ochtendtraining gingen wij lekker ontbijten en was inmiddels koffie beschikbaar (toen was ik blij).

Activiteit 1: dieren voeren

Na het ontbijt gingen wij onszelf opfrissen en maakten wij ons klaar om dieren te voeren. Vlak bij ons kamp was een grote boerderij met alpaca’s, lama’s, ezels, geitjes (YES! daar houd ik van), kippen, kalkoenen, paarden, konijnen en nog meer dieren die ik vast ben vergeten. Iedereen kon eten pakken om aan de dieren te voeren en het mooiste van dit alles, is dat je zowaar het hek door mocht en dus echt omringd werd door de dieren. Sommige leerlingen waren aanvankelijk een beetje bang voor de dieren, maar iedereen heeft toch hun angst overwonnen en eten gevoerd.

Activiteit 2: zwemmen

Na het voeren van de dieren, zijn wij naar het huis gegaan om onszelf op te frissen en om te kleden voor het zwembad. Shifu Robert had het zwembad 60 minuten gereserveerd, waardoor wij in een vertrouwde omgeving gezllig onderwater konden zwemmen en bommetjes konden maken. Zelf ben ik in het zwembad geduwd door de Shaolin Kids en Shaolin Teens – dus nogmaals bedankt, hè.

Na het zwemmen gingen we lunchen (onder andere crêpes!), ons Shaolinpak aantrekken en huilen, want inmiddels was het 33 graden en moesten we ons klaarmaken voor training nummer 2.

De tweede Shaolin Kung Fu training

De tweede Shaolintraining was op het strand. Hoewel het in de hitte al een hele warming up was om naar het strand te lopen (en een warming up eigenlijk niet nodig was, omdat iedereen al warm was), moest iedereen toch nog een klein rondje rennen (dat gelukig niet zo groot was als dat rondje van de ochtendtraining). Daarna mochten wij onze standen oefenen op bankjes en werd de vorm die de Shaolin Kids en Shaolin Teens in de ochtend hadden geleerd verder afgemaakt. Wij zorgden ervoor dat wij genoeg water bij ons hadden en dat niemand oververhit raakte. Na het trainen kon iedereen een duik nemen in het water – een heel groot voordeel van op het strand trainen.

De derde Shaolin Kung Fu training

Na de strandtraining zijn wij met zijn allen teruggegaan naar het huis. De Shaolin Kids en Shaolin Teens waren klaar met hun trainingsdag en gingen toen spelen in de speeltuin achter het huis of voetballen. De volwassen Shaolin training ging echter verder met een zwaardvorm. Om ervoor te waken dat wij niet zouden wegsmelten of verdampen, hebben wij slechts een uur lang getraind. In dit uur werd de basis herhaald en zijn wij verder gegaan met een zwaardvorm.

De avond van de eerste Shaolin Kung Fu trainingsdag

De avond gingen wij weer barbecueën, omdat het zo goed is bevallen. Na het barbecueën, kon je poolen, naar de discotheek, bioscoop of naar het zwembad. Shifu Robert ging enkele leerlingen nog Tai Chi les geven. Ik was moe, dus ik ging op tijd naar bed. Naast dat ik er drie trainingen op had zitten, was ik ook continu met de leerlingen aan het schommelen, zwemmen en spelen. Ik heb wel begrepen dat een paar Shaolin Kids lekker zaten te swingen in de disco en dat een paar  Shaolin Teens lekker ana het voetballen waren.

De tweede trainingsdag van het Shaolin Zomerkamp

De eerste Shaolin Kung Fu training

De eerste Shaolin Kung Fu training van zondag vond plaats op het strand. Als warming up mocht iedereen nu wél een heel rondje over het strand rennen. Zaterdag werd iedereen gematst, omdat het toen 33 graden was, maar deze ochtend was het heerlijk weer.  Na de warming up en het stretchen, gingen wij weer verder met de vorm van zaterdag. Na het trainen gingen wij weer lekker ontbijten. Nu was echt merkbaar dat het zwaar was om zoveel te trainen en om zoveel te doen in drie dagen. Wij hadden natuurlijk niet alleen trainingen gepland staan, maar wij hebben ook veel gedaan. Vooral de Shaolin Kids begonnen een beetje chagrijnig te worden…

De tweede Shaolin Kung Fu training

De tweede Shaolin Kung Fu training van zondag vond weer plaats op het gras. De vorm werd nu voltooid en gedemonstreerd aan de ouders en aan elkaar. Na de demonstratie was iedereen heel blij dat het erop zat en dat alles heel goed was gegaan. Het was heel knap om te zien dat er toch nog energie over was om alles te geven voor de demonstratie! Vooral de standen waren dit weekend nog niet zo strak en laag geweest. Iedereen heeft het heel goed gedaan, vooral in de warmte.

De derde Shaolin Kung Fu training

De Shaolin Kids en Shaolin Teens waren dus klaar met de trainingen, maar de volwassen Shaolin training moest ook nog verder. De zwaardvorm van zaterdag werd continu herhaald en uiteindelijk tot de helft geleerd. Na deze training gingen wij lunchen en konden wij weer gebruik maken van het gereserveerde zwembad. Dat iedereen heel moe was tijdens de training, was nu niet te zien. Na de 60 minuten zwemmen, had iedereen nog energie en wilde niemand het zwembad uit.

Certificaat uitreiking

Voordat iedereen weer naar huis ging, mocht iedereen een certificaat in ontvangst nemen. Iedereen heeft heel goed getraind, want het was niet altijd even makkelijk in de hitte. Niet alleen het vroege opstaan (6 uur ’s ochtends) was voor sommigen pittig, ook het twee tot drie keer per dag trainen was niet iedereen gewend. En dan nog eens in 33 graden!

Wij willen ook alle ouders bedanken die mee waren gegaan. Zij hebben tijdens de trainingen ijsjes voor iedereen gehaald en hadden het water koud gezet. Zij hebben op de kinderen gelet toen ik Shaolin training kreeg en toen ik op tijd naar bed ging. Zij hebben geholpen met het barbecueën en met het opruimen. Iedereen heeft ons zó goed geholpen. Zonder jullie was het kamp niet wat het was. Duizendmaal dank.

Bekijk hieronder foto’s voor een korte sfeerimpressie: