Tai Chi: ook voor Millennials

Tai Chi

Tegenwoordig leven wij in een snelle wereld. Continu onderweg, de ene deadline na de andere. We staan niet meer stil, nemen geen tijd voor onszelf en hebben altijd wel iets dat gedaan moet worden.

Tai Chi helpt geduldiger te zijn en met de stroom mee te gaan. Millennials kunnen veel baat hebben bij Tai Chi. Zij zijn steeds strenger voor zichzelf en hebben steeds hogere verwachtingen. Tai Chi kan jou helpen ontspannen!

Tai Chi is tegenwoordig vooral populair bij mensen die uren achter een toetsenbord zitten. Ook bij introverte mensen, want zij houden van die zachte aard van Tai Chi die geen sparring- en bokszakken heeft. Wist je dat het hoofdkantoor van Google zijn werknemers de afgelopen jaren Tai Chi aanbiedt?

Er zijn steeds meer Tai Chi studenten tussen de 20 en 30. Vroeger waren het allemaal senioren. Het was ongewoon om iedereen jonger dan 30 Tai Chi te leren. Wij zien dat het nogal is verschoven. Het zijn vooral studenten die op zoek zijn naar zowel een goede manier van trainen als iets om stress te verlichten.

Tijdens Tai Chi kom je langzaam in beweging, maar je moet ook aanwezig zijn op dit moment – niet morgen, niet gisteren, maar op dit moment. Op het moment aanwezig zijn schakelt nare verhalen uit die we onszelf vertellen, verhalen die onze hersenen aan ons lichaam vertellen. Wanneer we al deze verhalen vertellen over al deze vreselijke dingen die ons zijn overkomen, krijgen we een activering van deze stressresponsroutes. Aanwezig zijn in het moment helpt ons een gevoel van kalmte te behouden, maar ook kortsluiting activering van deze stressroutes.

Tai Chi is niet meer alleen voor oudere mensen

Men denkt dat Tai Chi vooral voor oude mensen is, omdat het langzaam is. Tai Chi is geweldig voor jonge mensen, omdat het je helpt om die traagheid te ontwikkelen, wat erg voordelig kan zijn in de wereld wanneer dingen stressvol zijn. Hoewel het langzaam wordt geoefend, is het niet makkelijk. De traagheid van Tai Chi is bedrieglijk. Het is moeilijker om langzaam te blijven en verbonden met de adem te zijn.

Elke beweging gebruikt bijna elke spier, dus als we staan, in een vorm zijn of tijdens iets anders, dan staan we laag gecentreerd en spannen we alles aan. De benen zijn aangespannen de romp, de armen – alles is aangespannen maar niet gestrest zoals het zou zijn tijdens een training in de sportschool. Je wordt veel sterker.

In het begin lijkt het op dat moment een beetje moeilijk om jezelf te vertragen. Maar als je dat eenmaal doet, realiseer je je dat het zo rustgevend en zo ontspannend is. Velen hebben het gevoel dat alles gewoon een soort ontlading is.

Heel leuk allemaal, maar wat is Tai Chi?

De trage, sierlijke bewegingen van Tai Chi gaan gepaard met diepe cirkelvormige ademhaling. Hoewel Tai Chi langzaam wordt beoefend voor gezondheidsvoordelen, zoals stressverlichting, verbeterd evenwicht en flexibiliteit, kan het worden versneld en gebruikt als vechtvorm. Chinese artsen schrijven Tai Chi voor als een bewegingsvorm van medicijnen als aanvulling op andere traditionele behandelingen, zoals acupunctuur en kruiden. De bewegingen werken met wat “qi” of levenskracht wordt genoemd, een soort “stroom” die iedereen heeft. Binnen elke Tai Chi-beweging zit het principe van yin en yang. Het idee dat er eenheid is in tegenstellingen: positief en negatief, volledig en leeg, donker en licht, hard en zacht, oorzaak en gevolg. Lees meer op de Tai Chi lespagina.

Gezondheidsvoordelen Tai Chi

Het meeste gezondheidsonderzoek naar de voordelen van Tai Chi richt zich op mensen boven de 50. Maar hoe eerder je begint in het leven, hoe meer je de vruchten plukt, zegt dr. Michael Irwin, directeur van UCLA’s Mindful Awareness Research Center. Hij zegt dat de voordelen cumulatief zijn. Voor een jonger persoon die stress ervaart, is er een manier om die stress aan te pakken zodat deze zich niet ophoopt in de tijd – waardoor de kans groter wordt dat ze een ziekte ontwikkelen.

Michael Irwins eerste Tai Chi-studie in 2003 vond een toename van het aantal ziektebestrijdende “T-cellen” die gordelroos bestrijden bij patiënten die Tai Chi beoefenden. De 15 weken durende studie toonde geen toename aan van degenen die niet deelnamen. In een later onderzoek ontdekte Michael Irwin dat het beoefenen van Tai Chi dezelfde immuniteitsboost gaf als een vaccin dat werd ontwikkeld voor gordelroos.

In 2015 bleek uit een studie dat Tai Chi, over een aantal weken, cellulaire inflammatoire responsen verminderde bij patiënten met slapeloosheid. Naarmate wij ouder worden, merken we dat je meer risico loopt op een besmettelijke ziekte. Je kunt ook meer risico lopen op een ontstekingsziekte. Tai Chi heeft een belangrijke invloed op beide elementen van het immuunsysteem. Het verbetert ons vermogen om infectieziekten te bestrijden en het vermindert ook onze ontsteking.

Tai Chi is voor iedereen, vooral voor millennials

Ik denk dat Tai Chi geweldig is voor millennials, omdat het je dwingt je los te maken van de wereld om je heen. We hebben allemaal een oefening nodig om even stil te staan, of het nu Tai Chi is of iets anders, waarmee we kunnen vertragen.

Vraag drie gratis Tai Chi proeflessen aan!