Uit welk land is Kung Fu (oorspronkelijk) afkomstig?

shaolin trainen china

De werkelijke oorsprong van Kungfu is in de prehistorie van China, wanneer de mens zich moest leren verdedigen tegen wilde dieren en andere stammen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Kung Fu echt een term die verwijst naar elke individuele prestatie of verfijnde vaardigheid die wordt bereikt na hard werken.

Ondanks hoe kung fu in China wordt gedefinieerd, wordt de term op grote schaal overal ter wereld gebruikt om een ​​groot deel van de Chinese vechtsporten te beschrijven. Daarom verwijst Shaolin Kung Fu naar de Chinese vechtsportstijlen die begonnen en nog steeds verbonden zijn met de Shaolin-monniken.

De Shaolin-tempel

Volgens de legende kwam een ​​Boeddhistische monnik uit India met de naam Buddhabhadra, of Ba Tuo in het Chinees, naar China tijdens de Noordelijke Wei-dynastie in 495 na Christus. Daar ontmoette hij keizer Xiaowen. Hoewel Ba Tuo het aanbod van de keizer afwezen om het Boeddhisme aan het hof te onderwijzen, kreeg hij nog steeds land om een ​​tempel te bouwen. Dit land was gelegen op Mt. Song en dat is precies waar hij Shaolin bouwde, wat zich vertaalt naar ‘klein bos’.

De vroege geschiedenis van Shaolin Kung Fu

Van 58 tot 76 na Christus begonnen de Indiase en Chinese relaties te groeien. Het concept van het boeddhisme werd populairder in China toen monniken reisden tussen India en China. Een Indiase monnik met de naam Bodhidharma heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Chinese vechtkunsten. Er wordt aangenomen dat hij uiteindelijk tot de monniken predikte op de nieuwgevormde Shaolin-tempel in China. Terwijl hij daar was, heeft hij misschien de martial arts-bewegingen van de monniken onderwezen, die als basis voor Shaolin Kung Fu dienden. Hoewel de rol van Bodhidharma in de vechtsportgeschiedenis niet zeker is, werden de monniken beroemde vechtsportbeoefenaars na zijn legendarische aankomst.

Beroemd gebruik van Shaolin Kung Fu in de geschiedenis

De Tang-dynastie (618 tot 907) zag 13 krijgermonniken helpen de Tang-keizer zijn zoon, Li Shimin, te redden van een leger van soldaten die de regeringspartij wilden omverwerpen. Toen Li Shimin uiteindelijk keizer werd genoemd, noemde hij Shaolin de ‘Supreme Temple’ in China en koesterde hij leeruitwisselingen tussen het keizerlijk hof, legers en de Shaolin-monniken.

Vernietiging van de Shaolin-tempel

Qing-heersers hadden de Shaolin-tempel in brand gestoken, omdat Ming-loyalisten daar woonden. Ze verbieden ook de beoefening van Shaolin Kung Fu. Dit resulteerde in de verspreiding van de monniken, waar ze werden blootgesteld aan andere vechtsporten die ze gebruikten om Shaolin Kung Fu te verbeteren toen het weer legaal werd.

Ik hoop dat de geschiedenis van Shaolin Kung Fu nu enigszins duidelijk is. Er komt natuurlijk meer bij kijken, maar dit is een zeer beknopte samenvatting. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag! Neem contact met ons op of spreek ons aan in de les.