Waar komt Shaolin Kung Fu vandaan? – de legende

legende shaolin kung fu

Sommige legendes zeggen dat een Indiase boeddhistische priester, Bodhidharma (Tamo in het Chinees), de oprichter van Kung Fu was. Bodhidharma reisde naar China om ergens in de 527 CE de keizer Wu van Liang (Xiāo Yǎn) te zien. De keizer was een groot project gestart om plaatselijke boeddhistische monniken boeddhistische teksten uit het Sanskriet naar het Chinees te laten vertalen. De bedoeling van de keizer was om de algemene bevolking de mogelijkheid te geven om het Boeddhisme vrij te beoefenen zonder de geest van een geleerde.

Dit was een mooi project, maar toen de keizer geloofde dat dit zijn weg naar Nirvana was, was Bodhidharma het daar niet mee eens. Bodhidharma’s visie op het boeddhisme was dat je je doel niet alleen kon bereiken door goede acties uitgevoerd door anderen in jouw naam. Op dit punt gingen de keizer en de monnik uit elkaar en Bodhidharma reisde vervolgens naar de nabijgelegen boeddhistische tempel om de monniken te ontmoeten die deze boeddhistische teksten aan het vertalen waren.

De boedhistische tempel

De tempel was jaren eerder gebouwd in de overblijfselen van een bos dat was gekapt of platgebrand. Wat ik hiervan vind (online) verschilt. Tijdens de bouw van de tempel hadden de tuinmannen van de keizer ook nieuwe bomen geplant. Zo werd de tempel “jong (of nieuw) bos” genoemd, (Shaolin in het Mandarijn, Sil Lum in het Kantonees).

Toen Bodhidharma bij de tempel aankwam, werd hem de toegang geweigerd, waarschijnlijk werd hij door de hoofdabt Fang Chang gezien als een vreemdeling. Afgewezen door de monniken, ging Bodhidharma naar een nabijgelegen grot en mediteerde totdat de monniken zijn religieuze bekwaamheid herkenden en hem toelieten. Volgens de legende verveelde hij een gat door een kant van de grot met zijn constante blik.

Toen Bodhidharma zich bij de monniken voegde, merkte hij op dat ze niet in goede fysieke conditie verkeerden. Het grootste deel van hun routine draaide om het doorbrengen van uren per dag gebogen over tafels waar ze handgeschreven teksten transcribeerden. Het ontbrak de Shaolin-monniken aan het fysieke en mentale uithoudingsvermogen dat nodig was om zelfs de meest elementaire boeddhistische meditatiepraktijken uit te voeren. Bodhidharma ging deze zwakte tegen door ze bewegingsoefeningen te leren, ontworpen om zowel de chi-flow te verbeteren als kracht op te bouwen. Deze sets, aangepast van Indiase yoga (voornamelijk hatha en raja) waren gebaseerd op de bewegingen van de 18 belangrijkste dieren in de Indo-Chinese iconografie (bijv. Tijger, hert, luipaard, cobra, slang, draak, enz.) Sommigen zeggen dat dit het begin van Shaolin Kung Fu is.

Het begin van Shaolin Kung Fu

Het is moeilijk te zeggen wanneer deze oefeningen gezien werden als ‘vechtsporten’. Sommigen zeggen dat omdat de Shaolin-tempel zich in een afgelegen gebied bevond waar bandieten en wilde dieren af ​​en toe een probleem vormden voor de rondzwervende monniken, dat de krijgszijde van de tempel waarschijnlijk begon te voorzien in hun zelfverdedigingsbehoeften. Na een tijdje werden deze bewegingen omgezet tot een systeem van zelfverdediging. Vaak trokken militaire officieren en soldaten zich terug in kloosters waar ook zij hun krijgskunst zouden delen, terwijl ze werkten om het slagveld binnen te veroveren. Vechtsporten evolueren voortdurend, ongeacht de bron. Het behoort aan de mensen van elke volgende generatie om toe te voegen of te verwijderen wat nodig is om aan de behoeften van hun tijd te voldoen.

 Meld je aan voor een gratis proefles Shaolin Kung Fu in Almere!