De Kung Fu Panda trilogie is eigenlijk net zo goed een martial arts film als een familiefilm. De avonturen van Dragon Warrior Po, Master Shifu en de Furious Five in de Valley of Peace vormen in de drie bioscoopfilms die van 2008 tot 2016 zijn uitgebracht, een boeiende mix van karaktervolle humor en martial arts.
Waarover gaat Kung Fu Panda?
Heb je Kung Fu Panda echt nog nooit gezien? Simpelgezegd gaat Kung Fu Panda over een fantasiewereld van geanimeerde dieren die het kwaad afweren met martial arts. Kung Fu, om precies te zijn (dit had je vast niet verwacht). Op papier klinkt het als een basisprincipe dat niet verschilt van Teenage Mutant Ninja Turtles of een andere zaterdagochtend tekenfilm (de goede oude tijd!), maar in de uitvoering wordt optimaal gebruik gemaakt van het uitgangspunt om actie te creëren zoals geen enkele andere animatiefilm in de recente geschiedenis.
De animatiestijl van de film probeerde de traditionele Chinese gevechtskunst nauw samen te smelten met de dierenstijlen, wat de film zo gaaf maakt. Geïnspireerd door traditionele kung fu, werden de dierenstijlen waar we eerder een blog over hebben geschreven, samengesmolten met personages met dezelfde naam (Mantis, Crane, Monkey, Tigress). Dit geeft de films niet alleen een gevoel van culturele authenticiteit, maar ook een kans om de kunst van kung fu te waarderen en te zien. Laten we eerlijk zijn, bijna elk kind kent inmiddels Karate Kid. Maar wel kind had er nou van Kung Fu gehoord, vóór Kung Fu Panda?
Een leuk voorbeeld: Tigress vecht in de vechtstijl die haar naam draagt en beweegt tegelijkertijd met de “agressie” van een echte tijger. De personages voeren hun martial arts uit in een mix van het traditionele en het naturalistische op een manier die fysiek onbereikbaar is voor de meeste levende menselijke acteurs.
Ook versterkt de precisie van het animatiemedium van de dierlijke kungfu de intensiteit van de vechtscènes in de films op een manier die bij live-action niet mogelijk is.
Herinner jij de ontsnapping van de luipaard in deel 1 nog? De ontsnapping uit de gevangenis van het origineel uit 2008 is een van de meest spectaculaire scènes van de serie en toont de voordelen van het animatiemedium. De schurk sneeuwluipaard Tai Lung breekt in zijn eentje uit een gevangenis op een berghelling dat speciaal is ontworpen om hem vast te houden door middel van prestaties van kracht en macht die zijn angstaanjagende vaardigheden tonen terwijl hij zijn weg door legioenen neushoornbewakers vindt.
De wolvenaanval waarmee het vervolg van 2011 opent, is ook een goed voorbeeld van de actie van de animatie. Po en de Vijf komen een muzikantendorp te hulp dat wordt geplunderd door bandieten die hun metaal willen stelen voor Lord Shen. Net als bij de ontsnapping uit de gevangenis in de eerste film maakt de scène gebruik van een dynamiek en overdrijving om het gevecht snel en beestachtig acrobatisch te maken.
Animatie in een filmreeks als Kung Fu Panda laat zien dat de grootste kracht van animatie ligt in de opschorting van de werkelijkheid en het vermogen om actie te overdrijven ten gunste van het spektakel van het verhaal.
Wil je meer lezen over Kung Fu Panda? Lees dan het artikel over de dierenstijlen!