Waarom Yin Yoga?

Yoga is de laatste tijd steeds populairder geworden. We kunnen allemaal profiteren van het vertragen van ons leven en wat tijd nemen voor een diepere, langzamere oefening. Hier zullen we de fysiologische en spirituele aspecten van het beoefenen van Yin Yoga afbreken en enkele do’s en dont’s bespreken.

Yin vs. Yang

Volgens de Chinese achtergrond en filosofie:
    • Yin impliceert verkoeling, maan, vrouwelijk, zacht, schaduw.
    • Yang impliceert heet, warmte, zon, mannelijk, sterk, helder.

Yin en Yang kom je bijna overal wel tegen :).

Yin Yoga is meer dan alleen stretchen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn er weinig rekoefeningen in een Yin Yoga-les van 75-90 minuten. In The Complete Guide to Yin Yoga van Bernie Clark, wordt het verschil uitgelegd tussen stretchen en stress. Stress treedt op wanneer we spanning op onze bindweefsels uitoefenen, terwijl rek de verlenging van het weefsel is die het gevolg is van stress.

Stress is een essentieel element voor het behoud en de bevordering van een goede gezondheid. Een effectieve manier om de botdichtheid te stimuleren is bijvoorbeeld door te sporten. Door de juiste hoeveelheid gewichtdragende oefeningen, zoals traplopen of gewichtenheffen, raakt botcalcium op natuurlijke wijze uitgeput door impact. Via homeostase detecteert het lichaam de uitputting en verhoogt het de calciumopname via onze voedselinname. Hetzelfde met ons weefsel, een gepaste hoeveelheid stress gevolgd door rust versterkt het weefsel en na verloop van tijd wordt het sterker. Rust is de sleutel tot het beoefenen van Yin Yoga.

De rustintervallen tussen poses zorgen ervoor dat het weefsel de tijd krijgt om te herstellen, waardoor het minder gevoelig is voor oververmoeidheid of letsel. Dus in Yin Yoga rekken we het weefsel niet uit, maar benadrukken we het en dan houden we tijd vrij voor rust en reparatie. Door net voldoende druk uit te oefenen op een bepaald deel van het lichaam, kan op lange termijn verandering worden gestimuleerd.

Dus je vraagt ​​je misschien af ​​… met welke weefsels werken we precies?

Leren welke weefsels het doelwit zijn in Yin Yoga is van fundamenteel belang om blessures te voorkomen. Ons lichaam bestaat uit spieren en bindweefsels, waaronder ligamenten, pezen, botten, gewrichten en fascia. Spieren zijn elastisch en worden warm tijdens het sporten. Ze reageren goed op herhaalde en ritmische bewegingen omdat hun elastische eigenschappen ervoor zorgen dat de spiervezels langer worden als ze op de juiste manier worden uitgerekt.

Omgekeerd blijven de bindweefsels in het algemeen koel wanneer wordt gesport; het verlengt niet veel vanwege zijn plasticiteitselement. We kunnen spieren beschouwen als Yang-weefsels en bindweefsels als Yin.

In Yin Yoga richten we ons op het benadrukken van het bindweefsel. Onder fysiotherapeuten bestaat een concept dat het benadrukken van het ligament gevaarlijk is. Dit is absoluut correct, maar alleen als we repetitieve Yang-bewegingen op de Ying-weefsels toepassen.

Zoals Clark in zijn boek heeft geïllustreerd; stel je voor dat je je creditcard herhaaldelijk moet buigen. Je creditcard zal vrij snel breken! Onze pezen zijn de creditcard. We kunnen er geen krachtige bewegingen op toepassen, in plaats daarvan moeten we de poses lang vasthouden en de zwaartekracht langzaam naar de diepere Yin-weefsels laten werken. Beoefenaars moeten afzien van actieve spierbetrokkenheid, omdat dit het gebied rond de gewrichten verstijft waardoor het moeilijker wordt om bij de pezen te komen.

Stil blijven liggen tijdens Yin Yoga

Volgens Clark zijn er bij het beoefenen van Yin Yoga slechts twee redenen waarom een ​​beoefenaar zou moeten bewegen.

  1. Als hij / zij pijn heeft;
  2. Er is een ruimte gecreëerd in het Yin-weefsel en de beoefenaar kan dieper in de houding.

Tenzij je een van deze twee opties aanvinkt, moet je stil blijven in de houding. Daarom zijn alle Yin-houdingen in feite meditatiehoudingen. Het ontdekken van het juiste type meditatie kan de beoefenaar helpen de houding te verlichten of diepere ontspanning in het lichaam te vinden.

Flexibel of niet, Yin Yoga is niet eenvoudig

De geest kan misschien een miljoen kilometer verder afdwalen in plaats van gefocust te blijven op het heden en zonder meditatie kun je niet de volledige voordelen van Yin Yoga ervaren. Degenen die erg actief zijn, zullen Yin Yoga ook uitdagend of zelfs ondraaglijk vinden. Individuen met veel Yang-energie houden van bewegen, bereiken en overwinnen. We kennen ze als de ‘Type A-persoonlijkheid’. Dit zijn de mensen die Yin Yoga het meest nodig hebben.

Een bekend Chinees spreekwoord: “Dingen zullen zich in de tegenovergestelde richting ontwikkelen als het extreem wordt.”

Als alles wat we deden Power Vinyasa-lessen waren, zou het lichaam worden overspoeld door te veel Chi en zouden we moeite hebben met slapen en rusteloosheid. Yin Yoga vertraagt ​​de overactieve geest en cultiveert mindfulness.

Wanneer Yin Yoga niet beoefenen?

Yin Yoga is over het algemeen veilig voor alle leeftijden wanneer het met aandacht wordt beoefend. Het is ook veilig om te oefenen als je zwanger bent; het is echter altijd het beste om eerst met jouw arts te overleggen. Tijdens de zwangerschap wordt een hormoon genaamd relaxine geproduceerd in de aanstaande moeder. Dit is om de mobiliteit in de gewrichten te vergroten en te helpen bij de bevalling. Ik zou aanraden om de hoeveelheid tijd die besteed wordt aan een pose in Yin Yoga te verminderen en meer nadruk te leggen op meditatie en ademhaling.
Als je een week niet van de bank bent afgekomen, doe dan eerst iets actiefs, voordat je Yin Yoga gaat beoefenen :).

Yin Yoga heeft zoveel meer te bieden dan alleen fysieke houdingen. We kalmeren ons zenuwstelsel, hebben een betere concentratie en voelen ons over het algemeen gezegend met de tijd. Het is goed om je yin-oefening in evenwicht te brengen met je yang-oefening. Ik zou ten minste één Yin Yoga-les per week aanbevelen.