Wat eten Shaolin Monniken? Het Shaolin dieet

Shaolin eten

Shaolin-monniken zijn Chinese boeddhisten die de Kung Fu van Shaolin in de tempel beoefenen. Bekend om hun vechtsportvaardigheden, volgen de monniken een diep religieuze levensstijl met een vegetarisch dieet, vaak het Shaolin Temple-dieet genoemd. Mocht dit artikel je interesse wekken, dan kun je verder googlen :). Ik heb het Shaolin Temple dieet drie weken gevolgd, toen ik in China trainde. Die blogartikelen kun je hier lezen: Shaolin Kung Fu trainen in China 2018.

Het Shaolin Temple dieet

Het Shaolin Temple dieet voldoet aan de eetpatronen die worden aanbevolen door voedingsdeskundigen, waaronder de Harvard School of Public Health. De Academy of Nutrition and Dietetics zegt dat het volgen van een vegetarisch dieet zoals dat van de Shaolin-monniken het risico op diabetes, hypertensie, hartaandoeningen en kanker kan verlagen.

Het Shaolin ontbijt

Bonen voor het ontbijt? Volgens Sifu Wang Bo, een Shaolin-monnik die sinds hij 8 jaar was in de Shaolin-tempel woont, bestaat het dagelijkse ontbijt van de monniken uit een soep die bekend staat als Eight Treasures. De soep bevat acht verschillende soorten bonen, granen en noten: rode bonen, pijnboompitten, walnoten, pinda’s, rijst, meidoorns, Chinese rode dadels en gierst. Deze ingrediënten worden gekookt in gewoon water. De monniken geloven dat het dagelijks eten van de soep bijdraagt ​​aan een lang leven en de gezondheid van organen. (notitie van mij: deze soep was best lekker! Dit heb ik vaak ontbeten).

De Shaolin lunch

De lunch in de Shaolin-tempel wordt gemiddeld rond 11.30 – 12 uur geserveerd en bestaat uit tofu en rijst, gecombineerd met een mengsel van vijf of zes verschillende soorten rauwe of gekookte groenten. Veel monniken gebruiken geen knoflook, gember, uien of andere soorten kruiden bij het bereiden van hun maaltijden, in de overtuiging dat pittig, warm of sterk ruikend voedsel emotie opwekt. Water en thee worden niet bij de maaltijd geserveerd om de spijsvertering te verbeteren, zegt sifu Wang Bo. Als je thuis een lunch in Shaolin-stijl probeert na te maken, kies dan bruine rijst voor extra vezels en frituur de groenten en tofu niet in plaats van stomen of roerbakken met minimale olie. (notitie van mij: wij hebben twee scholen bezocht en bij de eerste school was het eten inderdaad megaflauw en vond ik het stiekem niet zo lekker (want ik eet graag pittig!). Bij de tweede school gebruikten ze wel kruiden).

De Shaolin avondmaaltijd

Koolhydraten tijdens het diner! De Shaolin-monniken eten een koolhydraatrijk diner van noodles, rijst en brood. De meest geconsumeerde noodles in China zijn rijst-, tarwe- en zetmeelnoodles. Sifu Wang Bo zegt dat de Shaolin-tempel typisch brood serveert gemaakt van zwarte rijstbloem of gele tarwebloem. Alcohol in welke vorm dan ook is ten strengste verboden voor de monniken. (notitie van mij: stiekem heb ik de monniken heel veel alcohol zien drinken – maar dit waren onze leraren. De leerlingen heb ik niet zien drinken). Probeer een Shaolin-diner na te maken met 100 procent volkoren noodles en volkoren brood. Als je geen gluten kunt eten, zoek dan brood en pasta gemaakt van bruine rijstmeel – volgens mij kun je dit dan wel eten. Maar jij weet zelf natuurlijk het best wat je kunt eten.

Shaolin Warrior Monks

Shaolin-monnik Shi Dejian vertelde Kung Fu Magazine.com dat er één klasse monniken is die dierlijke producten zoals vlees mag consumeren.

ShaolinWarrior Monks trainen in vechtsporten, maar leggen de geloften van een boeddhistische monnik niet af en hoeven geen vegetariërs te zijn volgens Shi Deijian. Wanneer de Chinese keuken vlees bevat, is het vooral in kleine hoeveelheden om de smaak van het gerecht te verbeteren, niet in grote porties als focus. Kies gevogelte zonder vel, vis, schaaldieren en magere stukken rundvlees en varkensvlees.

Meld je aan voor een gratis proefles Shaolin Kung Fu in Almere!