Wat ik heel graag wilde weten toen ik zwanger was, was: mag ik wel en niet doen? Zoals jullie weten, is onze warming up best wel heftig.
Ik had ergens gelezen dat ik mijn rechte buikspieren niet meer mag trainen. Dit is echter niet helemaal waar. Je mag je rechte buikspieren tijdens je zwangerschap blijven trainen, maar niet meer door middel van crunches of sit-ups. Spreek mij vooral aan in de les als je wilt zien wat wél kan en dan kijk ik meteen even mee naar hoe je het uitvoert.
High-impact-bewegingen zoals touwtje springen, op de bankjes springen (box jumps) en andere sprongbewegingen raad ik af. Dit geldt ook voor hardlopen, hoewel sommigen zeggen dat je nog wel kunt blijven rennen. Maar je hele lichaam wordt losser door het hormoon relaxine en daardoor ben je dus wat minder stabiel. Indien je spieren niet sterk genoeg zijn om bijvoorbeeld voor langere periodes te rennen, dan kunnen je gewrichten de impact daarvan niet opvangen. Zo vangen je gewrichten tijdens het hardlopen wel drie tot vijf keer je lichaamsgewicht op per stap. Ook high-impact-bewegingen zetten veel druk op je bekkenbodem en je bekkenbodem doorstaat tijdens je zwangerschap al genoeg druk door het extra gewicht van je baby en vruchtwater.
Wat kun je beter sowieso vermijden?
High impact bewegingen, zoals ik hierboven heb genoemd, sporten met een groter valrisico, contactsporten en sporten met hoge (25+) temperaturen. Dit omdat je hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap verandert en je maakt het hormoon relaxine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het bindweefsel en de ligamenten van je gewrichten letterlijk losser worden. Dit is een natuurlijk proces en noodzakelijk, omdat er binnenkort een baby uit moet. Voornamelijk het bindweefsel en de ligamenten van het bekken verweken, maar relaxine heeft ook invloed op de rest van je lijf. Je wordt overal flexibeler.
Vraag jezelf altijd af of een sport of bepaalde oefening het risico waard is. Dat je fit je zwangerschap in gaat betekent bijvoorbeeld niet dat je elke sport of oefening maar ‘gewoon’ kunt blijven doen. Ook jouw lichaam ondergaat een verandering en heeft gerichte vormen van beweging nodig om fit en sterk te blijven en eventuele blessures te voorkomen.