Wie heeft Kung Fu bedacht?

Kung Fu is een eeuwenoude vechtkunst die zijn oorsprong vond in China. Rond het jaar 527 na Chr. kwam de Indiase monnik Bodhidharma na een lange tocht aan bij het Shaolinklooster op de berg Songshan in de provincie Henan, Noord China. Hier zijn wij als school geweest in 2018!

Bodhidharma onderwees de monniken van het klooster in de Boeddhistische leer. Om de lichamelijke en geestelijke conditie van de monniken te verbeteren, leerde de Indiase monnik zijn Chinese broeders een aantal oefeningen die tegenwoodig de Achttien Handen van Lo-Han genoemd worden.

Van oorsprong had de beoefening van de monniken niets te maken met gevechtskunst, maar met geloof.

Doordat het Shaolinklooster zijn deuren opende voor mensen die een tijdelijk onderdak zochten, kwamen de monniken in aanraking met geweld en wapens. Daar ligt de feitelijke oorsprong van de krijgskunst Kung Fu. In de loop van de geschiedenis verlieten diverse monniken het klooster en verspreidden zij zich over geheel China.

Als gevolg van deze verspreiding heeft Kung Fu zich doorontwikkeld en zijn er in de diverse regio´s, vanuit dezelfde basis, verschillende stijlrichtingen ontstaan. Bij al deze Kung Fu stijlen stond de gevechtskunst centraal. Religie stond niet meer aan de basis van de oefeningen.

Hoewel honderden jaren geleden de gevechtskunst Kung Fu voornamelijk ingezet werd in tijden van oorlog en strijd, tegenwoordig is Kung Fu vandaag de dag een waardevolle tool ter verbetering van de mentale en fysieke weerbaarheid van de beoefenaar, zowel jong als oud.

Wil je dit ook heel graag leren? Meld je dan aan voor een gratis proefles.