Wude: Martial Arts ethiek

Wat is Wude?

Het eerste dat wij aan onze studenten leren is om niet onze vuisten te gebruiken. Wat voor ons belangrijk is, is martial arts ethiek (Wude). Wij leren onze studenten om elkaar te respecteren en verbieden onze studenten om direct te gaan vechten. Meer en meer zie ik de kracht van gevechtskunsten en begrijp ik waarom je het niet te licht kunt nemen. Je weet simpelweg gewoon niet hoeveel kracht je hebt. Mensen kunnen snel gewond raken.

In dit blogartikel zal ik de martial arts ethiek (Wude) doornemen. Of het nou voor de hand ligt of niet; het idee van ethiek is een integraal onderdeel van de vechtsportcultuur. Hoewel ethiek universeel van aard is, wordt het vaan over het hoofd gezien bij de daadwerkelijke toepassing. Ik zal commentaar geven op Wude  en hoe het het kan worden toegepast in het dagelijks leven van een martial artist.

Wat heb jij geleerd van Martial Arts?

Als iemand aan je vraagt wat je hebt geleerd van martial arts, wat zou je dan zeggen? Je antwoord zal veel zeggen over hoe jij je beoefening van martial arts begrijpt.

De antwoorden variëren van eenvoudige voordelen, zoals “Het helpt me met flexibiliteit”, of de standaard: “Het heeft me geleerd om meer zelfvertrouwen te hebben.” Vaak is dit een heel eenvoudige vraag, die martial arts in dezelfde context als je standaard fysieke activiteit plaatst. Maar voor de serieuze en toegewijde beoefenaar kan de echte vraag meer worden gesteld als: “Wat kun je afleiden van martial arts?” Of “Hoe kun je martial arts  kennis daadwerkelijk toepassen in je leven?” En dit brengt me bij het onderwerp van dit artikel, Wude.

Wat is “Wude”?

Wude wordt eenvoudigweg gedefinieerd als “martial arts ethiek“. Zoals de naam doet vermoeden, is het idee van ethiek en moreel in de beoefening van vechtsporten. Wude is een belangrijk onderdeel van de Chinese vechtsporten. Moreel is erg belangrijk voor het beoefenen van vechtsporten in het algemeen. In Shaolin Kung Fu wordt dit idee van Wude door de Shifu’s geprezen. In de Shaolin Kung Fu training leert Wude iemand hoe hij een oprecht en moreel persoon kan worden.

Het zijn de criteria voor hoe studenten worden beoordeeld door hun shifu’s en of ze al dan niet waardig worden geacht om te worden onderwezen.

“Wude is not just empty, not just a name. You must have Wude. Only then can you have wucai (martial ability.) Only then can you show your martial arts ability.”

 Grandmaster Ma Xianda

Het is jammer dat vaak alleen gesproken wordt over Wude, maar niet wordt waargenomen door veel Shaolin gemeenschappen. Meestal praten martial artists en beoefenaars bijna uitsluitend over de technieken en fysieke aspecten van martial arts, maar fysieke vaardigheden kunnen het beoefenen van martial arts slechts tot een bepaald niveau tillen. Wude wordt dus vaak over het hoofd gezien door veel martial arts beoefenaars en vaak weten zij helaas niet eens wat Wude is.

Wude is verdeeld in twee categorieën;

  • Zuiverheid van daad
    • Zuiverheid van daad wordt gedefinieerd als de ethiek en moraal die direct wordt toegepast op de leefomgeving, zoals interacties met andere mensen en relaties
  • Zuiverheid van geest
    • Zuiverheid van geest wordt bepaald door de eigenschappen die innerlijk zijn ontwikkeld.

In de volgende blogs zul je meer gaan lezen over de zuiverheid van daad en de zuiverheid van geest. Mocht je in de tussentijd toch vragen hebben over Wude, neem dan contact met ons op of spreek ons aan in de les!