Yin Yoga en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

De oorsprong van traditionele Chinese geneeskunde

Een fundamenteel principe van de Traditionele Chinese Geneeskunde is dat het spectrum van het menselijk lichaam en geest holistisch is. Als mensen zijn we intrinsiek verbonden met onze buitenwerelden vanuit familie, maatschappij, milieu en uiteindelijk met het universum. Op basis van deze opvatting wordt alle manifestatie van ziekten gezien als een uitkomst van een onevenwichtigheid die bij zichzelf of in de relatie met de externe realiteit ontstaat.

De filosofie van Dao (Tao)

“Writings do not express words clearly, words do not express thoughts clearly”; “ thus the sages created images to express thoughts clearly.”

LaoZi

De termen Dao (of Tao) en Yin en Yang zijn eigenlijk beelden die bedacht zijn door oude wijzen om hun inzichten in de werkelijkheid weer te geven. Het woord Dao wordt gebruikt om de eeuwige oorspronkelijke bron te omhelzen, ook de Leegte (the Void) genoemd, evenals het potentieel waaruit alle dingen voortkomen. Er zijn twee kanten aan de Dao. In zijn passieve staat is de Dao leeg, terwijl in zijn actieve staat de Dao wordt gezien om de realiteit en al zijn ondernemingen te creëren.

De filosofie Yin en Yang

Voortbouwend op het concept van Dao, creëerden de oude wijzen een dualistisch fenomeen genaamd Yin-Yang om de natuurlijke tendensen in de natuur te beschrijven. De termen Yin en Yang geven de donkere en lichtere kanten van een berg weer, geleidelijk uitgebreid om te verwijzen naar het principe van dualiteit dat inherent is aan alle manifestatie.

Er zijn vier primaire principes die het dynamische samenspel tussen de Yin en Yang in de traditionele Chinese geneeskunde verklaren:

 1. Alle fenomenen bevatten twee aangeboren tegengestelde aspecten;
 2. Yin en Yang zijn afhankelijk van elkaar. Het één kan niet zonder het ander;
 3. Yin en Yang voeden elkaar;
 4. Tussen Yin-Yang bestaat een transformatief potentieel.

Voorbeelden van Yin en Yang met behulp van de analogieën van water / vuur:

Yin – Water

 • Koude
 • Vochtigheid
 • Dofheid
 • Neerwaartse / binnenwaartse beweging
 • Stilte
 • Opbrengst
 • Remming
 • Traagheid
 • Zwaarte

Yang – Vuur

 • Warmte
 • Droogheid
 • Helderheid
 • Opwaartse / uitbreidende beweging
 • Werkzaamheid
 • Krachtig
 • Opwinding
 • Snelheid
 • Lichtheid

De twaalf regelmatige meridianen

“De meridianen verplaatsen de Qi (energie) en bloed, reguleren de Yin en Yang, bevochtigen de pezen en de botten en komen de gewrichten ten goede”

De meridianen zijn energetische kanalen die Qi of energie dragen. Wanneer we sterven, sterven ook de energiekanalen. Er zijn geen anatomische structuren voor deze kanalen en deze kunnen alleen worden gevoeld door onze subtiele zintuigen en zelfonderzoek.

Het meridiaansysteem heeft vijf primaire functies:

 1. Animeert het lichaam;
 2. Zorgt voor de organen;
 3. Verwarmt het lichaam;
 4. Beschermt het lichaam tegen externe invloeden;
 5. Transformeert de ene substantie naar de andere.

De twaalf regelmatige meridianen verbinden intern met de organen en extern met het oppervlak van de huid. Elke meridiaan wordt bilateraal verdeeld en is vernoemd naar zijn respectieve bijbehorende orgaan. De meridianen zijn ook gelijk verdeeld in Yin- of Yang-groepen en worden geassocieerd met verschillende emoties zoals woede, angst, angst, zorgen en opwinding.

De reguliere meridianen worden vaak gebruikt voor fysieke of emotionele genezingsdoeleinden, zoals vaak gebruikt in acupunctuur of acupressuur. Als je het op de juiste manier oefent, kun je de meridiaan stimuleren door gedachten, aanraking en beweging.

Yin Yoga als acupressuur

In Yin Yoga fungeren de poses als een drukverhoger die verschillende meridianen langs het lichaam stimuleert. Bij het beoefenen van Yin oefenen we zachte druk uit over een langere periode (van 3-5 minuten of meer). Net als bij het knijpen in een tuinslang, neemt de druk in de buis toe en bij het loslaten van de slang, duwt de waterdruk door de slang en verwijdert alle gifstoffen binnenin. Wanneer we een yin-houding aanhouden, verdrijven we elke energetische stagnatie door de lichaamsweefsels samen te drukken waar de meridiaan zich bevindt.

Je kunt de meridianen ook stimuleren in andere activiteiten zoals wandelen, massage, dynamische yoga, klimmen, en meer. Het belangrijkste aspect van yin yoga is echter dat we onze lichaam en geest moeten stilhouden. Door stilte kunnen we de aard van de geest observeren en misschien een dieper begrip van ons leven zoeken dan het fysieke zelf.

Binnenkort ga ik ook Yin Yoga lessen geven, dus ik hoop je snel te zien als je geïnteresseerd bent! Bedankt voor het lezen 🙂