Yin yoga: long en dikke darm meridianen

In de Chinese geneeskunde worden de longen en de dikke darm gecombineerd.

Als je naar de organen kijkt door de lens van de Chinese geneeskunde, is het belangrijk om te onthouden dat de Chinese geneeskunde meer te maken heeft met relaties, interacties en functies dan met fysieke locatie. Dus wanneer de organen in de Chinese geneeskunde worden besproken, wordt er meestal naar een reeks functionele relaties verwezen.

Elk van de primaire organen heeft een corresponderende meridiaan of energetisch kanaal. De meridianen zijn waar Qi zou stromen. Deze Qi voedt het lichaam en houdt het lichaam in relatieve balans.

De longen bevinden zich fysiek in het lichaam in de borst boven het middenrif. Ze filteren de lucht die we inademen die ons bloed van zuurstof voorziet, en ze stoten kooldioxide uit door de uitademing.

Energetisch trekken de longen Qi uit de lucht, circuleren ze en sturen ze naar beneden waar de nieren hem vastgrijpen. De long helpt ook om defensieve Qi (wei Qi) te laten circuleren. De Wei Qi circuleert op het oppervlak van het lichaam en biedt bescherming tegen externe pathogenen, zoals verkoudheid.

De dikke darm slaat afval op en scheidt het uit. Het is ook verantwoordelijk voor de opname van water.

Acupressuurpunten voor yoga

Zoals jullie weten, vind ik het heerlijk om af en toe stiekem acupressuurpunten te delen tijdens de yogalessen. Je kunt deze punten ook voor, tijdens of na je training zachtjes indrukken.

Long 1 en 2 (Zhong Fu en Yun Men):

Deze punten zijn vooral handig als je ademhalingsproblemen of verdriet hebt.

Deze twee punten bevinden zich bovenaan de borst in de kleine groef onder de kruising van het sleutelbeen en de schouder aan weerszijden van de bovenste borst. Als je jouw vinger langs en onder het sleutelbeen beweegt, beginnend in het midden en naar buiten, kom je bij een holte aan het einde van het sleutelbeen, waar de punten zich bevinden.

Dikke darm 4 (He Gu):

Dit punt is een van de meest gebruikte acupressuurpunten. Gebruik dit punt nij verkoudheid en obstipatie. Het is een sterk punt voor het verlichten van pijn zoals hoofdpijn, kiespijn en menstruatiepijn. Het is nuttig bij elke vorm van overmaat of stagnatie en wordt beschouwd als een punt om te helpen bij het ‘loslaten’.

Niet gebruiken bij zwangerschap.

Dit punt bevindt zich op de bovenkant van de hand (het dorsum) in het midden van het vlezige gebied tussen de wijsvinger en de duim.

Mocht je de punten niet kunnen vinden, dan kun je de Chinese namen googlen of het aan mij vragen tijdens de yin yoga les!