Yin yoga: milt en maag meridianen

In de Chinese geneeskunde worden de milt en de maag vaak samen genomen.

Als je naar de organen kijkt door de lens van de Chinese geneeskunde, is het belangrijk om te onthouden dat de Chinese geneeskunde zich meer bezighoudt met relaties, interacties en functies dan met fysieke locatie. Dus wanneer de organen in de Chinese geneeskunde worden besproken, wordt er meestal naar een reeks functionele relaties verwezen.

Elk van de primaire organen heeft een corresponderende meridiaan of energetisch kanaal. De meridianen zijn waar Qi zou stromen. Deze Qi voedt het lichaam en houdt het lichaam in relatieve balans.

De milt bevindt zich fysiek in het lichaam aan de rechterkant van de buik, net achter de maag. Het is een spijsverteringsorgaan dat bloed vasthoudt, rode bloedcellen transformeert en witte bloedcellen herbergt die infecties bestrijden. Sommige van de functies die we toekennen aan de milt in de Chinese geneeskunde zijn nauwer verwant met het fysieke orgaan van de alvleesklier.

Energetisch transformeert en transporteert de milt. Het neemt voedsel en verandert het in Qi en Blood. Het transformeert en transporteert ook vloeistoffen. De milt is ook verantwoordelijk voor het vasthouden van bloed en het verhogen van Qi. Als deze functies niet correct werken, kan er sprake zijn van een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting, verzakking of eetluststoornissen.

De maag bevindt zich in het midden van de buik, net aan de linkerkant. Het ontvangt en breekt voedsel af.

Acupressuurpunten voor yin yoga

Zoals jullie weten, vind ik het heerlijk om af en toe stiekem acupressuurpunten te delen tijdens de yogalessen. Je kunt deze punten ook voor, tijdens of na je training zachtjes indrukken.

Milt 6 (SanYinJiao):

Dit punt is nuttig als het spijsverteringsstelsel zwak is. Gebruik voor zwakke spijsvertering, dunne ontlasting of zoete trek. Het is ook nuttig bij voortplantingsstoornissen.

Niet gebruiken tijdens zwangerschap

Bevindt zich aan de binnenkant van het been. Meet 4 vingerbreedtes boven de binnenste enkel. De punt bevindt zich aan de binnenkant van het bot (de mediale top van het scheenbeen). De meeste mensen vinden een kleine plek in de buurt van dit gebied die zacht aanvoelt.

Maag 25 (Tian Shu):

Dit punt reguleert de milt en maag en beweegt stagnatie. Gebruik bij darmstoornissen zoals diarree, obstipatie of voedselvergiftiging.

Gelegen op de buik, 2 duimbreedtes lateraal ten opzichte van de navel.

Mocht je de punten niet kunnen vinden, dan kun je de Chinese namen googlen of het aan mij vragen tijdens de yin yoga les!